Vande Lanotte hervat gesprekken met partijvoorzitters

30/12/10 om 19:22 - Bijgewerkt om 19:22

De koninklijk bemiddelaar had donderdag gesprekken op de agenda met de voorzitters van Groen!, Ecolo en CD&V.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft donderdag een gesprek gehad met Groen!-voorzitter Wouter Van Besien en Ecolo-covoorzitter Jean-Michel Javaux. In de loop van donderdagavond ontmoet hij nog CD&V-voorzitter Wouter Beke.

Vande Lanotte werkt aan een lijvige onderhandelingsnota die hij op maandag 3 januari wil voorleggen aan de zeven onderhandelende partijen. Tegen woensdag 5 januari wil hij van hen weten of ze de nota als een basis voor verdere onderhandelingen beschouwen.

De bemiddelaar toetst zijn ontwerpnota deze week bij de zeven partijen af. Hij zag achteraanvolgens SP.A-voorzitster Caroline Gennez, N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo.

Omdat Vande Lanotte zich woensdag niet goed voelde, werd zijn gesprek met Beke naar donderdag verplaatst, na de ontmoetingen met Van Besien en Javaux. CDH-voorzitster Joëlle Milquet sluit vrijdag de rij af.

De bemiddelaar legt naar verluidt tijdens het Nieuwjaarsweekeinde de laatste hand aan zijn nota over de verschillende aspecten van een staatshervorming, met de financieringswet, bevoegdheidsoverdrachten op het vlak van werk, gezondheidszorg, justitie en kinderbijslag, Brussel-Halle-Vilvoorde en de financieirng van Brussel.

De nota bevat naar verluidt wellicht ook een deel over politieke vernieuwing. In dat luik zou er volgens De Standaard ook sprake zijn van het laten samenvallen van de Vlaamse en federale verkiezingen vanaf 2014.

Onze partners