Vande Lanotte: 'Geens nu al betichten van partijdigheid vind ik er ver over'

06/03/13 om 11:02 - Bijgewerkt om 11:02

Vicepremier Johan Vande Lanotte springt in de bres voor zijn kersverse collega Koen Geens. "Zeggen dat hij partijdig zou zijn omdat zijn advocatenkantoor het ACW bijstond, vind ik er vér over."

Vande Lanotte: 'Geens nu al betichten van partijdigheid vind ik er ver over'

© Filip Naudts

Minister van Economie en vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) wil niet dat de nieuwe minister van Financiën, Koen Geens (CD&V), wordt afgerekend op zijn verleden als advocaat. Geens is vennoot van het advocatenkantoor Eubelius, dat ACW juridisch bijstond bij het afsluiten van de deal met staatsbank Belfius. Dat zei hij in 'De Ochtend' op Radio 1.

Vande Lanotte is de commentaar die op zijn werk als advocaat komt onterecht. "Die commentaar is er ver over. Nu al zeggen dat Geens zich niet onafhankelijk kan opstellen, is een intentieproces." Volgens Vande Lanotte heeft elke minister die zijn carrière startte als advocaat wel eens iemand verdedigd. "Dan zou een advocaat nooit meer minister van Justitie kunnen worden."

Politiek spelletje

Vande Lanotte is er niet van overtuigd dat het omstreden contract tussen ACW en Belfius een groot probleem vormt voor de regering. Al zal de heisa volgens hem wel pas stoppen als het parlement, met de nodige discretie, een aantal documenten over de afspraken tussen de arbeidersbeweging en de staatsbank kan inkijken. Een onderzoekscommissie ziet hij niet zitten. "Als je weet hebt van strafbare feiten, ga je naar de rechtbank. Een onderzoekscommissie eisen, is er een politiek spel van maken."

Deze week zou de federale regering beginnen aan de controle van de begroting. Maar dat schuift vermoedelijk enkele dagen op. "Geens vroeg extra tijd om zijn dossiers in te studeren, en zal die vermoedelijk ook wel krijgen. Die controle hoeft niet per se snel te gebeuren, maar moet vooral goed en degelijk gebeuren."

Het is geen makkelijke post, maar hij valt niet uit het niets", zei Vande Lanotte nog over zijn nieuwe collega in de regering. "Het is iemand met een flinke bagage", verzekerde de vicepremier nog, "en men heeft gezegd dat hij veel humor heeft, dus dat zal helpen."

"Men wil een coalitie zonder sp.a" Het vertrek van Vanackere zorgde bij de CD&V-ministers voor een stoelendans. Minister van Defensie Pieter De Crem wordt vicepremier en gaat nu deel uitmaken van het kernkabinet. "Hij is dan wel niet van ACW-signatuur, maar ik denk dat minister De Crem ook oor zal hebben naar de verzuchtingen langs de linkerzijde. We zullen het regeerakkoord gewoon blijven uitvoeren", verzekert Vande Lanotte.

Een laatste opvallendheid: de sp.a'er is ervan overtuigd dat "men in 2014 sowieso een coalitie zonder socialisten wil". Om dat te weten, was er volgens Vande Lanotte geen ontslag van Steven Vanackere nodig. "Dat staat in de sterren geschreven. Dat hebben we in Antwerpen duidelijk gezien." (Belga/EA)

Onze partners