Vande Lanotte: ‘Electrabel tracht prijsverlaging teniet te doen’

Johan Vande Lanotte: op zoek naar een nieuwe baan? © BELGA
Simon Demeulemeester

Energieleverancier Electrabel probeert de doorgevoerde prijsverlagingen voor elektriciteit teniet te doen. Dat zegt uittredend minister van Economie en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A).

Energieleverancier Electrabel probeert de doorgevoerde prijsverlagingen voor elektriciteit teniet te doen. Dat zegt ook uittredend minister van Economie en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A), nadat de krant De Morgen hierover berichtte. Het zou gaan om een prijsverhoging van 10 à 15 procent voor basiscontracten.

‘Ik heb een zeer groot gevoel van déjà-vu’, aldus Vande Lanotte. ‘In 2007 werden tien dagen na de verkiezingen eveneens de prijzen verhoogd. Vandaag doet zich hetzelfde scenario voor. Alleen is het nu niet de bedoeling dat we er nog eens zes jaar over gaan doen om deze verhogingen recht te zetten’, zegt hij. ‘Ik waarschuw de consument vandaag omdat ik vrees dat de mensen dit niet gaan zien. En we hebben de btw niet verlaagd om vervolgens de prijzen te laten verhogen.’

De prijsverhoging in kwestie geldt voor de ‘easy-klanten’ bij Electrabel. Dat zijn de trouwe klanten, de grootste groep die wellicht ook het minst bezig is met vergelijken. Het gaat om honderdduizenden contracten. ‘Dit vind ik shockerend, aangezien het om de duurdere contracten gaat, niet om het verhogen van de marges op de goedkoopste contracten.’

Antwoordstrookje

De klanten krijgen een brief toegezonden met de vraag het antwoordstrookje in te vullen en akkoord te gaan met de prijsverhoging. Indien de klant niet reageert, krijgt hij automatisch de nieuwe prijs. Volgens Vande Lanotte zien sommige leveranciers een kans om de prijzen te verhogen, ‘nadat de historische energieleveranciers er anderhalf jaar geleden toe ‘aangezet’ werden om hun basiscontracten – de oudste en duurste – om te zetten naar goedkopere, waardoor de prijs voor die klanten in januari/februari 2013 met gemiddeld 15 procent daalde’.

Daarnaast verlaagde de regering vorige maand de btw op elektriciteit van 21 procent naar 6 procent. De prijsstijging die Electrabel doorvoert is volgens de uittredende minister niet onwettig. ‘Het contract in kwestie is een contract van één jaar. Na dat jaar kan de leverancier een nieuwe overeenkomst voorstellen met andere prijzen, maar de klant kan dit uiteraard weigeren. De klant kan dan voor een goedkopere formule kiezen als hij bij Electrabel wil blijven, of hij kan overstappen naar een andere leverancier.’

Blijven vergelijken

Vande Lanotte roept de consumenten dan ook op om te blijven vergelijken. Voorlopig verhoogt enkel Electrabel de prijs van een contract, ‘maar het is duidelijk dat de komende maanden extra waakzaamheid nodig zal zijn’, aldus de minister.

Hij heeft de FOD Economie alvast gevraagd om een nieuwe actie ‘durf vergelijken’ voor te bereiden voor de maand oktober. ‘Lopende zaken betekent ook de zaken niet op hun beloop laten, als de gezinnen daar het slachtoffer van zouden zijn’, zo luidt het. (Belga)

Vergelijken kan via een simulator op de website van elke regulator: www.vreg.be in het Vlaams Gewest, www.brugel.be in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en www.cwape.be in het Waals Gewest.

Klanten kunnen ook steeds de ombudsdienst voor energie contacteren op het nummer 02/211.10.60 of via klacht@ombudsmanenergie.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content