Vande Lanotte: De Wever wilde van partner wisselen

05/10/10 om 21:27 - Bijgewerkt om 21:27

Volgens het SP.A-kopstuk heeft het stilleggen van de onderhandelingen niets te maken met de financieringswet.

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft de regeringsonderhandelingen stilgelegd om de liberalen mee aan tafel te krijgen. Dat meent SP.A-kopstuk Johan Vande Lanotte. Volgens hem had een en ander niets te maken met de financieringswet.

Vande Lanotte zei dat dinsdagavond in Terzake (Canvas). Volgens hem lag er op het moment van de breuk een voorstel van de SP.A op tafel om de gewesten en de gemeenschappen voor bijna 50 procent (de eis van de N-VA) eigen middelen te geven.

Ook CD&V had een voorstel voor 48 procent eigen middelen, aldus Vande Lanotte. Volgens hem vonden Groen! en Ecolo dat interessante pistes om over te discussiëren. Ook Melchior Wathelet (CDH) wilde daar volgens Vande Lanotte over praten.

Als het de N-VA menens is om 50 procent eigen middelen binnen te halen, had ze aan de partijen met een voorstel moeten vragen om het samen aan de Franstaligen voor te leggen, aldus Vande Lanotte.

Volgens hem heeft de N-VA het recht om geen coalitie te willen vormen met de linkse partijen in Vlaanderen. Maar dan had de partij dat wel wat eerder en op een andere manier moeten
zeggen.

Onze partners