Vande Lanotte, De Wever en Di Rupo maken afspraken

12/01/11 om 11:55 - Bijgewerkt om 11:55

N-VA-voorzitter Bart De Wever dringt er intussen op aan dat het snel gaat.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) vergadert woensdagnamiddag om 17 uur met Elio Di Rupo en Bart De Wever om de nodige werkafspraken te maken. De Wever dringt intussen aan op een snelle doorbraak.

De koning vroeg dinsdag aan Vande Lanotte om zijn bemiddelingsopdracht voort te zetten, maar hij zal daarbij worden bijgestaan door De Wever en Di Rupo. Het trio zal afspraken maken over de werkwijze die ze daarbij zullen volgen.

De Wever verklaarde woensdagochtend op Studio Brussel dat er snel een doorbraak moet komen. 'Anders moeten we eerlijk zijn en zeggen: 'het gaat niet'', aldus De Wever.'

'Wanneer het gaat opgelost zijn, weet ik ook niet, maar dat deze
fase geen maanden meer kan duren, daar ben ik van overtuigd", aldus de N-VA-voorzitter.

Versmallen, maar verdiepen

Intussen lijkt er een consensus te groeien om de communautaire onderhandelingen te versmallen, maar te verdiepen. Het zou de bedoeling zijn de staatshervorming tot enkele domeinen te beperken, maar die dan zeer grondig uit te werken.

Siegfried Bracke 'N-VA) verklaarde dinsdagavond in Terzake dat dat voor zijn partij bespreekbaar is. CD&V-voorzitter Wouter Beke steunde die piste woensagochtend in De Ochtend (Terzake).

'Liever een hoofdstuk minder, als de rest beter is uitgewerkt', aldus Beke. Volgens hem gaat het niet over het bedrag aan bevoegdheden dat wordt overgeheveld, wel over de hefbomen die men in handen krijgt. Maar Brussel-Halle-Vilvoorde staat los van die discussie.

Lees meer over:

Onze partners