Vande Lanotte bouwt aan een Markthof

02/04/12 om 17:57 - Bijgewerkt om 17:57

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) werkt aan een administratief rechtscollege naar het model van de Raad van State.

Vande Lanotte bouwt aan een Markthof

© Belga

Dat de agenda van het Brusselse hof van beroep vaak overladen is, is een publiek geheim. Er zijn enerzijds de assisenzaken die telkens een raadsheer opeisen en voor veel vertraging zorgen. Maar als hof van beroep van de hoofdstad, waar tal van hoofdkantoren van bedrijven gevestigd zijn alsook tal van banken, krijgt het ook veel technische dossiers te verwerken in domeinen als telecommunicatie, mededingingsrecht en allerlei handelspraktijken.

'Om aan dat probleem iets te doen, wil minister Vande Lanotte een zogenaamd Markthof oprichten voor zeer technische zaken', zegt de woordvoerster van de minister. 'Het zou gaan om een soort beroepsinstantie met een specifieke expertise, een administratief rechtscollege naar het model van de raad van State, dat samengesteld zou zijn uit rechters en experts.

Het Markthof zou voornamelijk de dossiers van de 18e kamer van het Brusselse hof van beroep overnemen zoals bijvoorbeeld beroepen tegen mededingingszaken.

Wanneer het hof zou worden opgericht en aan de slag zou kunnen, is nog niet bepaald. 'Ook ligt nog niet vast welke domeinen zullen worden behandeld. Alles moet nog overlegd worden met de kabinetten', aldus nog de woordvoerster. (IVD)

Lees meer over:

Onze partners