Vanaf februari wordt het leven weer wat duurder

27/01/13 om 11:25 - Bijgewerkt om 11:25

Trein- en bustickets, bier, telefoon, internet, de dokter,... Vanaf volgende maand wordt het leven weer een beetje duurder.

Vanaf februari wordt het leven weer wat duurder

© Belga

Vanaf volgende maand zal u wat dieper in de portemonnee moeten tasten voor het openbaar vervoer, een bezoek aan de huisarts en voor uw pintje. Ook Belgacom en Telenet verhogen enkele tarieven.

Openbaar vervoer

De NMBS verhoogt de prijzen van de abonnementen, de standaardbiljetten en de seniorenbiljetten. De abonnementen worden maximaal 1,32 procent duurder; het standaardbiljet gemiddeld 3,08 procent. Het seniorenbiljet, voor een heen- en terugreis, zal 3 euro per rit kosten in tweede klasse, in plaats van 2,65 euro.

Ook de Waalse vervoersmaatschappij TEC past de tarieven aan. Een biljet voor lange afstanden (meer dan twee zones) wordt goedkoper en bedraagt voortaan 2,9 euro. Een biljet voor korte afstanden (1 en 2 zones) kost voortaan 1,9 euro.

De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB verhoogt haar tarieven met drie procent. De prijs van schoolabonnementen gaat wel naar omlaag. Daar staat tegenover dat senioren vanaf 1 mei niet langer gratis zullen kunnen rijden. Zij zullen vanaf dan 60 euro per jaar moeten betalen. Volgens de Brusselse regering is dat een solidariteitsbijdrage, om de vermindering van de tarieven voor de kinderen te kunnen betalen.

Bier

Twee grote Belgische bierbrouwers, AB Inbev en Alken-Maes, verhogen beide de bierprijs. Horeca-uitbaters en andere klanten van AB Inbev betalen vanaf 1 februari gemiddeld 2 cent meer per glas. Voor klanten van Alken Maes gaat de prijs per consumptie met 1,7 cent omhoog. Het is aan de horeca-uitbaters en winkels zelf om uit te maken of ze de prijsstijging doorrekenen aan de klanten. Horeca Vlaanderen heeft reeds aangekondigd dat de stijging doorgerekend zal worden aan de klanten.

Telefoon en internet

Ook telecombedrijven Belgacom en Telenet passen hun tarieven aan. Bij Belgacom stijgt het maandabonnement voor vaste telefonie (Classic line) van 19,65 euro naar 19,99 euro. De afzonderlijke internetformules stijgen eveneens. Bij Belgacom TV wordt de huur van de decoder met een euro per maand verhoogd.

Bij Telenet wordt een aantal vaste diensten, zoals breedbandinternet, vaste telefonie en bundels, vanaf 3 februari bijna 3 procent duurder. Ook de huur van de HD-digicorder wordt maandelijks 20 eurocent duurder.

Huisarts

De honoraria voor raadplegingen en huisbezoeken gaan met 2 procent omhoog. Dat geldt twee jaar, tot eind 2014. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners