Vanackere oordeelt streng over bonussen Dexia

06/01/12 om 21:19 - Bijgewerkt om 21:19

Vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) kan naar eigen zeggen niet anders dan 'streng oordelen' over de zogenaamde functievergoedingen die Dexia Holding uitkeert aan zijn werknemers.

Vanackere oordeelt streng over bonussen Dexia

© Belga

Vanackere erkent in een gesprek met het VRT-programma Terzake evenwel dat de regering "het personeelsbeleid niet bepaalt".

'Wij bepalen personeelsbeleid niet'

Her en der is opgemerkt dat de regering tussenbeide moet komen om de vergoedingen bij de holding aan te pakken. Vanackere wijst er evenwel op dat de regering niet dezelfde vat heeft op de holding als op de genationaliseerde Dexia Bank België. "Dat is een ander verhaal", aldus de vicepremier.

Bovendien zegt de regering wel duidelijk dat bestuurders van banken die van staatssteun genieten geen bonussen mogen ontvangen, maar Vanackere stipt aan dat de bewuste cao's van de holding betrekking hebben op het personeel. "De regering bepaalt het personeelsbeleid niet", stelde hij.

Andere cultuur

Toch kan men volgens Vanackere niet anders dan "streng oordelen" over de zaak. Hij betreurt dat geen rekening is gehouden met de gevoeligheden van de Belgen op een moment dat zij zware inspanningen moeten leveren.

Daarom moet voor een andere naam voor Dexia Bank België gezorgd worden, om te onderstrepen "dat deze bank een andere cultuur heeft". De Belgische staat heeft wel een belangrijke waarborg verleend aan de Dexia-holding. Die moet volgens Vanackere zo snel mogelijk afgebouwd worden. Hij erkent dat voor de ontmanteling van de holding bekwame mensen nodig zijn. (Belga/RDM)


Lees meer over:

Onze partners