Vanackere ontkent dat Belfiusbestuurder kabinetsmedewerker is

02/03/13 om 08:44 - Bijgewerkt om 08:44

Minister van Financiën Steven Vanackere ontkent dat Wouter Devriendt een kabinetsmedewerker van het departement Financiën is, of dat ooit was. Devriendt zit in de raad van bestuur van overheidsbank Belfius: 'Devriendt was gedetacheerd op het kabinet van toenmalig minister van Financiën Didider reynders'

Vanackere ontkent dat Belfiusbestuurder kabinetsmedewerker is

© Belga

Minister van Financiën Steven Van Ackere (CD&V) ontkent dat Wouter Devriendt (niet de Groen-politicus, red.) een kabinetsmedewerker was of is: "Devriendt was gedetacheerd bij toenmalig minister van Financiën Didier Reynders (MR). Over die periode gaat het."

De krant De Morgen schreef dat Devriendt als kabinetsmedewerker én bestuurder bij overheidsbank Belfius voor de link tussen de minister en die bank zorgde. Daarvoor citeert de krant wat op het LinkedIn-profiel (een professionele socialenetwerksite, red.) van Devriendt staat: 'Non-executive director bij Belfius' en 'Expert at the office of the deputy minister and minister of Finance'.

De woordvoerder van Vanackere laat in een reactie weten dat het gaat om het kabinet van Didier Reynders. Die was toen, net als Vanackere nu, vicepremier en minister van Financiën. "Overigens is minister Vanackere voogdijminister. Dus is het logisch dat Wouter Devriendt als expert bancaire zaken bij de Federatie Participatie en Investeringsmaatschappij (FPIM) al eens bij minister Vanackere langskomt. Het is trouwens om die specialisatie dat toenmalig Financiënminister Reynders hem aantrok."
"Erg intensieve contacten"
Devriendt is een gewezen Fortis-bankier en zetelt tegenwoordig als financieel adviseur bij de Federatie Participatie en Investeringsmaatschappij (FPIM) in de raad van bestuur van Belfius. Dat is een overheidsholding die het merendeel van de Belfiusaandelen in handen heeft. Volgens de FPIM is Devriendts functie als bestuurslid bij Belfius nochtans een tijdelijke opdracht.

Volgens sommigen waren de contacten tussen Devriendt en Vanackere de laatste dagen overigens "erg intensief". Mogelijk is de felbesproken deal tussen de christelijke arbeidersbeweging ACW en Belfius daarvoor verantwoordelijk."

ACW-debacle
"Hij is op de hoogte van alles binnen Belfius en zorgt voor de contacten tussen de bank en het ministerie", zegt een collega-bestuurslid van Devriendt. Of Devriendt daarmee ook de dubieuze 'zwijggeld'-deal doorbriefte aan Vanackere, is onbekend. Die laatste maakte in de Kamer alvast erg duidelijk dat hij niets afwist van de afspraken tussen de bank en de christelijke arbeidersbeweging.

Tijdens die Kamerzitting vroegen verschillende politici, waaronder Groen-frontvrouw Meyrem Almaci antwoorden op de precieze verhoudingen tussen de top van de overheidsbank, de FPIM, het ACW en het ministerie van Financiën. Die antwoorden kwamen er overigens niet. (EA/SD)

Lees meer over:

Onze partners