Vanackere: 'Ik sta recht in mijn schoenen'

28/02/13 om 16:41 - Bijgewerkt om 16:41

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) kreeg tijdens het vragenuurtje in de Kamer een spervuur aan vragen voorgeschoteld over de winstbewijzendeal tussen ACW en Belfius.

Vanackere: 'Ik sta recht in mijn schoenen'

© Belga

"Ik sta recht in mijn schoenen. Ik heb geen relevante informatie achtergehouden in het parlement", zei Vanackere. Hij kreeg van zes fracties vragen voorgeschoteld over de 'geheime' deal tussen Belfius en het ACW. Die draait rond de verkoop van de winstbewijzen van de christelijke arbeidersbeweging bij staatsbank Belfius. Belfius zou die voor 110 miljoen euro afkopen, terwijl het ACW een deel daarvan via een eeuwigdurende lening zou teruglenen aan Belfius.

'Ik was niet op de hoogte'
Oorspronkelijk zou Belfius op die lening een rente van 7,75 procent betalen. Volgens de officiële communicatie werd dat cijfer nadien teruggeschroefd tot 6,25 procent, maar onlangs lekte uit dat er ook sprake van een commerciële afspraak waardoor het ACW bovenop de 6,25 procent rente toch nog 1,5 procent procentpunt extra kan krijgen indien aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Kamerlid Luk Van Biesen (Open VLD) dreigde er deze week mee zich aan te sluiten bij de vraag om een onderzoekscommissie, indien de minister niet de nodige transparantie verschafte. Vanackere gaf donderdag een chronologisch relaas over hoe het akkoord tot stand is gekomen en hoe hij over de inhoud op de hoogte werd gebracht. "Ik was van die commerciële afspraak niet op de hoogte", verzekerde hij.

Uitnodiging voor Belfius-CEO
Van Biesen heeft zich akkoord verklaard met het voorstel van minister van Financiën Steven Vanackere om de ceo en voorzitter van Belfius zo snel mogelijk in het parlement uit te nodigen om tekst en uitleg te geven bij de deal tussen de staatsbank en het ACW over de winstbewijzen.

Vanackere gaf aan de ceo en voorzitter van de staatsbank te hebben verwittigd zich ter beschikking te houden van het parlement. Van Biesen ging dus op dat voorstel in en stelde voor de verantwoordelijken reeds vrijdag om 14.00 uur uit te nodigen. In de marge van de vergadering zullen de leden van de bevoegde commissie proberen tot een vergelijk te komen. N-VA, Vlaams Belang, Ecolo-Groen en LDD herhaalde immers ook hun vraag om een parlementaire onderzoekscommissie.

'Oppositie tegen de waarheid'

"Ik kan niet zeggen dat u ooit hebt gelogen, maar ik vrees wel dat u niet altijd de volledige waarheid hebt verteld", stelde Peter Dedecker (N-VA) tijdens de voorafgaande vragen aan de minister. Dedecker richtte zich ook tot Van Biesen: "CD&V en de PS zijn de oppositie tegen het naar boven halen van de waarheid", zei hij.

'Medeplichtig of schuldig verzuim'

Volgens Jean-Marie Dedecker (LDD) resten er twee opties: "Ofwel was u (Vanackere) op de hoogte, dan bent u medeplichtig en dan moet u uw conclusies trekken, ofwel wist u het niet en dan gaat het om schuldig verzuim".

Hagen Goyvaerts (Vlaams Belang) liet optekenen dat de situatie voor de ministers steeds minder houdbaar is, terwijl Meyrem Almaci (Groen) het 'schouwspel, verpakt als een roep om transparantie' hekelde. De Franstalige liberalen (MR) hielden zich op de vlakte. (Belga/EA/BO)

Onze partners