Vanackere geeft morgen uitleg over ACW

27/02/13 om 10:48 - Bijgewerkt om 10:48

Vicepremier Steven Vanackere (CD&V) zal naar eigen zeggen morgen in het parlement meer duidelijkheid geven over de schimmige deals tussen ACW en Belfius.

Vanackere geeft morgen uitleg over ACW

© Belga

"Ik zal donderdag, voor het parlement, de transparantie verschaffen die men mij vraagt." Dat verklaarde minister van Financiën Steven Vanackere woensdag over het ACW-dossier voor aanvang van het kernkabinet.

Geheime deal

De christelijke arbeidersbeweging ACW zou een geheime deal met de bank Belfius hebben gesloten. Die draait rond de verkoop van de winstbewijzen van de christelijke arbeidersbeweging bij staatsbank Belfius.

Belfius zou die voor 110 miljoen euro afkopen, terwijl het ACW een deel daarvan via een eeuwigdurende lening zou teruglenen aan Belfius.

7,75 procent

Oorspronkelijk zou Belfius op die lening een rente van 7,75 procent betalen. Volgens de officiële communicatie werd dat cijfer nadien teruggeschroefd tot 6,25 procent, maar volgens mediaberichten is sprake van een commerciële afspraak waardoor het ACW bovenop de 6,25 procent rente toch nog 1,5 procent procentpunt extra kan krijgen indien aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Minister van Financiën Steven Vanackere liet dinsdag weten niet op de hoogte te zijn geweest van de details rond de deal. MR maakte eerder deze week al bekend de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie te willen vragen om het kluwen rond ACW op te helderen.

Transparantie

Open Vld wil zich daarbij aansluiten als de minister niet antwoordt op de gestelde vragen. Vanackere verzekerde woensdagochtend echter de nodige transparantie te zullen verschaffen voor het parlement.

PS houdt zich intussen afzijdig in het dossier en is geen vragende partij voor een onderzoekscommissie. "Ik begrijp niet waarom dat nodig zou zijn", zei vicepremier Laurette Onkelinx voor aanvang van het kernkabinet. "Er is geen enkele reden om een commissie op te starten." (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners