Van Uytsel: Landuyt laakt uitstel onderzoek Hoge Raad voor Justitie

25/02/11 om 08:25 - Bijgewerkt om 08:25

Het onderzoek van de HRJ zal pas starten na de definitieve uitspraak van het assisenproces van moordenaar Ronald Janssen.

Van Uytsel: Landuyt laakt uitstel onderzoek Hoge Raad voor Justitie

© Belga

De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) zal een grondig onderzoek voeren naar de werking van het gerecht in het onderzoek naar de verdwijning en de moord op Annick Van Uytsel. Het onderzoek zal wel pas starten na de definitieve uitspraak van het assisenproces van moordenaar Ronald Janssen. Dat heeft de HRJ gemeld in een persbericht.

"Een bijzonder onderzoek vóór het assisenproces, zou dit proces kunnen vertragen, voor uitstel zorgen of het goede verloop ervan in het gedrang brengen", luidt het. "Wij roepen iedereen op de sereniteit van dit proces te respecteren en geen stoorzender te zijn, door parallelle onderzoeken op te starten."

Wachten
SP.A-Kamerlid Renaat Landuyt laakt dat de HRJ "zomaar zelf beslist" om het onderzoek uit te stellen tot na het assisenproces. Landuyt: "Om een onderzoek te voeren naar de handelingen van de politiemensen werd niet gewacht tot het proces. Om een onderzoek te doen naar de handelingen van de leiders van het onderzoek wil men nu plots wel wachten. Het Comité P heeft zijn controletaak volbracht, de HRJ moet dit ook doen."

Landuyt zegt een formeel verzoek in de Kamer te zullen neerleggen om van de HRJ een onderzoek te eisen. "De ouders en de maatschappij hebben recht op de waarheid op het ogenblik van het proces. Niet nadien," aldus de SP.A'er in het persbericht.

Rapport
De HRJ oefent de externe controle uit op het functioneren van justitie. Ze staat buiten het parlement, de regering en de rechterlijke macht.

Volgens het Comité P is het onderzoek naar de verdwijning van en moord op Annick Van Uytsel mislukt door een gebrek aan leiding, slechte coördinatie, naijver tussen de onderzoekers en een tekort aan informatiedoorstroming. Daardoor bleef Ronald Janssen op vrije voeten en kon hij ook Shana Appeltans en Kevin Paulus vermoorden.

Onze partners