Van seksueel misbruik verdachte psychiater werkt weer

22/11/12 om 05:00 - Bijgewerkt om 05:00

De in opspraak gekomen toppsychiater Walter Vandereycken gaat opnieuw aan de slag in zijn privépraktijk. Dat kan niemand hem op dit moment verbieden,

Van seksueel misbruik verdachte psychiater werkt weer

Dat Vandereycken weer aan de slag gaat, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Anderhalve maand geleden bekende de 63-jarige Vandereycken op televisie dat hij jarenlang ongeoorloofde seksuele relaties met patiëntes had. Hij erkende dat hij een professionele grens had overschreden.

Het parket begon daarop een onderzoek. Behalve het gerechtelijke onderzoek loopt ook bij de Orde van Geneesheren een tuchtonderzoek naar Vandereycken. Zijn werkgevers trokken zelf hun conclusies. De KU Leuven, waar hij als docent actief was, schorste hem preventief. Het psychiatrisch ziekenhuis van Tienen besliste om de arbeidsovereenkomst met Vandereycken te verbreken.

Verder in groepspraktijk

Het bleef vervolgens enkele weken stil rond de psychiater die zich specialiseerde in de behandeling van eetstoornissen. Uit verschillende bronnen vernemen de kranten nu echter dat Vandereycken zijn activiteiten wil voortzetten in zijn groepspraktijk Crescendo in Kessel-Lo.

Bij patiëntenverenigingen kwamen bezorgde reacties binnen van ouders. Vandereycken schreef zelf enkele patiëntes aan om vanaf december opnieuw bij hem op consultatie te komen. Ook enkele vrouwen die bij hem in behandeling zijn (geweest) in de psychiatrische kliniek in Tienen, ontvingen een mail.

Onderzoek gaat verder

Vandereycken zelf wilde woensdag niet te reageren. Hij heeft intussen een advocaat in de arm genomen.

Bij het Leuvens parket zijn er geen formele klachten binnengekomen sinds de bekentenissen, maar het onderzoek gaat voort. Ook de Orde van Geneesheren zet zijn tuchtonderzoek voort. De beroepsorganisatie is niet bij machte om een voorlopige sanctie uit te spreken. (Belga/TV)

Onze partners