Van Rossem overweegt kartel met PVDA en LDD

21/10/13 om 09:44 - Bijgewerkt om 10:09

Jean-Pierre Van Rossem van de partij ROSSEM overweegt een kartel met de PVDA en LDD. 'Samen kunnen we de kiesdrempel halen.'

Van Rossem overweegt kartel met PVDA en LDD

© Belga

Jean-Pierre Van Rossem wil bij de volgende verkiezingen een kartel vormen met PVDA en LDD. Dat zou hij doen uit puur electorale overwegingen, zegt hij in de krant De Morgen. 'Ik wil de kiesdrempel halen', klinkt het.

De partij ROSSEM scoorde goed begin jaren negentig. Veel misnoegde burgers gaven ROSSEM een proteststem. Het leverde Jean-Pierre Van Rossem van 1991 tot 1995 een zitje op in het federaal parlement. Maar het succes was slechts van korte duur.

Twintig jaar later wil Van Rossem nieuw leven blazen in ROSSEM (Radicale Omvormers en Sociale Strijders voor een Eerlijker Maatschappij). In mei 2012 stelde hij het basisprogramma van zijn vernieuwde partij voor en begin dit jaar voegde hij daar enkele economische zaken bij.

Protest

Maar over de kiesdrempel raken is een grote hindernis, geeft Van Rossem toe De Morgen. 'De meeste stemmen zullen opgeslorpt worden door de N-VA. Om toch over de drempel te raken, zie een kartel met de andere twee protestpartijen PVDA en LDD wel zitten. Als we samen naar de kiezer trekken onder de noemer Protest, is onze slaagkans reëel', zegt hij.

De vraag is maar of PVDA en LDD zitten te wachten op een kartel. De ideologische verschillen zijn namelijk erg groot. 'Niets houdt ons tegen om na de verkiezingen onze eigen weg te gaan', verklaart Van Rossem.

Dedecker: 'Ik zeg duidelijk neen'

'Ik ben niet in zo'n hopeloze toestand dat ik met het extreemlinkse PVDA ga samenwerken', reageert een lachende Jean-Marie Dedecker (LDD).

'Het enige respect dat ik voor Jean-Pierre Van Rossem heb, heeft te maken met zijn Robin Hood-gehalte, maar er zijn zowel in zijn verleden als in zijn heden te veel zaken die mij tegenstaan. Ik zeg klaar en duidelijk neen.'

PVDA: 'Zeg nooit nooit'

Bij de PVDA zegt voorzitter Peter Mertens dat zijn partij ervoor kiest zich in Luik en in Antwerpen zelfstandig aan de kiezer te presenteren om daar Kamerzetels binnen te halen. 'De laatste peilingen wijzen uit dat dit zeker in Luik, en wellicht in heel Wallonië, mogelijk moet zijn.'

Het zou straf zijn de PVDA nog van gedacht te doen veranderen, 'maar zeg nooit nooit', legt Mertens uit. Hij benadrukt dat de PVDA geen protestpartij is. 'Wij zijn een consequent linkse partij. Maar op zich is het natuurlijk goed dat er protestpartijen zijn.'

Nieuwe voorzitter

Eerder dreigde Van Rossem uit zijn eigen partij, 'die vol ruziemakers zit', te stappen. Later ontkrachtte hij het nieuws, maar gaf hij aan afstand te doen van het voorzitterschap . (AVE)

Lees meer over:

Onze partners