Van Rompuy: 'Ons de les niet spellen vanuit Antwerpen'

19/12/14 om 17:45 - Bijgewerkt om 17:45

'We zullen niet aanvaarden dat iemand uit Antwerpen ons de les komt spellen', zo reageerde Kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V) op de uitlatingen van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Van Rompuy: 'Ons de les niet spellen vanuit Antwerpen'

Eric Van Rompuy © Belga

Wij hebben als CD&V loyaal en correct het begrotingsbeleid van deze regering uitgevoerd en we zullen niet aanvaarden dat iemand uit Antwerpen ons de les komt spellen.' Dat heeft Kamerlid Eric Van Rompuy (CD&V) vrijdag verklaard tijdens het parlementair debat over de Programmawet. Tegelijkertijd maakte hij de oppositie duidelijk dat ze zich "geen illusies" moet maken. "U zal nog 4,5 jaar in de oppositie zitten".

'Aan uzelf te danken'

De plenaire Kamer debatteert over de Programmawet, die een reeks begrotingsbeslissingen praktisch uitvoert. Tijdens de tussenkomst van Van Rompuy kwamen de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever over de positie van CD&V ter sprake. Net als Hans Bonte (SP.A) stelde Kristof Calvo (Groen) dat CD&V "heel moeilijk kan hardmaken dat ze niet op de bagagedrager zit. Dat u erop zit, heeft u aan uzelf te danken", luidde het.

Van Rompuy kondigde nog aan dat CD&V "in de volgende maanden zal maken dat er voor de saneringsmaatregelen een maatschappelijk draagvlak zal bestaan. Wij proberen onze verantwoordelijkheid te nemen". Meteen gooide hij socialisten en groenen voor de voeten dat ze nog 4,5 jaar in de oppositie zullen zitten. "Maak u geen illusies. Beke en Verherstraeten staan echt niet met de stekker klaar", luidde het. Van Rompuy eindigde zijn tussenkomst met een citaat van oud-Kamervoorzitter Charles-Ferdinand Nothomb: "Op het einde zijn het enkel de stemmingen die tellen".

Peter De Roover (N-VA) sprong op die trein. Standpunten van politieke partijen komen tot uiting bij de stemming over een politiek project. Na de stemming over de begroting 2015 en allicht ook na die over de Programmawet, concludeerde De Roover dat de meerderheidspartijen "eensgezind achter hetzelfde project staan".

'CD&V wordt niet gerespecteerd'

"Vraag aan Bart De Wever of hij ook vindt dat CD&V echt op een positieve manier binnen de regering aan het samenwerken is", jende Dirk Van der Maelen (SP.A) zijn christendemocratische collega, terwijl het probleem voor Calvo net is "dat CD&V té positief meewerkt aan de regering". "Het is te laat, je bent zijn programma aan het uitvoeren", luidde het. "We zien dag na dag dat CD&V niet wordt gerespecteerd". Voor Laurette Onkelinx (PS) getuigde de tussenkomst van Van Rompuy van de typische CD&V-houding. "Men geeft u een klets en u biedt uw andere wang aan". "U zal nooit de pispaal zijn van N-VA - dat zijn de socialisten - maar u bent wel de risée aan het worden", klonk het. (Belga/WB)

Onze partners