Van Rompuy blijft 'Europees president' tot 2014

01/03/12 om 18:43 - Bijgewerkt om 18:43

Op de Europese voorjaarstop is Herman Van Rompuy herbenoemd tot voorzitter van de Europese Raad. In een toespraak na zijn herbenoeming omschreef hij zijn rol als 'bewaarder van het vertrouwen in de EU'.

Van Rompuy blijft 'Europees president' tot 2014

© Reuters

Op de de tweedaagse lentetop van de 27 staats- en regeringsleiders van de Europese Unie is Herman Van Rompuy herbenoemd tot voorzitter van de Europese Raad. Hij blijft daarmee tot eind november 2014 'Europees president'.

"Ik ben zeer vereerd dat alle leden van de Europese Raad beslist hebben me te vragen voor een tweede mandaat", luidt het op Twitter. "Ik aanvaard mijn tweede mandaat met plezier. Het is een privilege om Europa te leiden in zulke beslissende tijden, maar ook een grote verantwoordelijkheid."

''Economie blijft topprioriteit"
In een korte toespraak op de top zelf benadrukte Van Rompuy dat de economie zijn absolute topprioriteit blijft. "Onze economie is onze levenslijn. Zonder een sterke economische basis komen onze sociale modellen en onze welvaartsstaten in gevaar en kunnen we geen rol meer spelen op het wereldtoneel." Maar, zegt hij, "we plukken al de eerste vruchten van onze inspanningen om de eurozone te stabiliseren. De intrestvoeten bijvoorbeeld, die gaan naar omlaag."

Nu is het ogenblik gekomen om in te zetten op groei en jobs, meent de Belgische ex-premier. "We moeten de mensen ervan overtuigen dat hun opofferingen in deze crisisjaren niet voor niets waren, dat ze tot resultaten leiden en dat de eurozone er sterker zal uitkomen. Dat moet onze grootste zorg zijn. Het is de enige manier waarop we de 'hearts and minds' van de Europeanen kunnen winnen."

Onze landgenoot is ook officieel benoemd als voorzitter van de toppen van de 17 leiders van de eurozone. Zo'n top moet minstens tweemaal per jaar worden georganiseerd.

Jobcreatie

Met de bespreking van het Europees Semester voor economische coördinatie, het stimuleren van groei en het creëren van jobs, het kandidaat-lidmaatschap van Servië en de uitbreiding van de Schengenzone staan er op de eerste dag van de top geen explosieve onderwerpen meer op de agenda van de leiders. Het is weliswaar uitkijken of de Spaanse premier Mariano Rajoy de gesprekken op de toestand van de Spaanse schatkist zal brengen. Mogelijk zoekt hij bij de andere landen steun om de Europese begrotingsregels soepel toe te passen en niet meteen de weg van de sancties in te slaan.

Het is in dat opzicht ook afwachten wat de Nederlandse minister-president Mark Rutte zal zeggen. Ook hij wordt met een oplopend begrotingstekort geconfronteerd, maar maakt zich sterk dat zijn regering zich "aan de Europese regels zal proberen te houden".

Toestand in Syrië
Op de tweede dag snijden de leiders de toestand in Syrië en de eerste verjaardag van de Arabische Lente aan. Ze zullen het ook kort hebben over de internationale conferenties van de G8 en de G20 en de Rio+20-top over duurzame ontwikkeling, die later dit voorjaar plaatsvinden. (Belga/INM)

Onze partners