Van 'rechtvaardig en evenwichtig' tot 'andere belastingen voor zelfde mensen': reacties op taxshift

23/07/15 om 10:04 - Bijgewerkt om 12:13

Het akkoord over de taxshift en de elementen daaruit die al bekend zijn (lees meer), lokken zoals verwacht uiteenlopende reacties uit. Een bloemlezing van de eerste reacties.

Van 'rechtvaardig en evenwichtig' tot 'andere belastingen voor zelfde mensen': reacties op taxshift

© belga

Werkgeversorganisatie VBO

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) is tevreden dat de regering een akkoord heeft bereikt over de taxshift. 'Ik zie veel elementen die ook in ons plan staan, onder meer de verlaging van de lasten op arbeid van 33 procent naar 25 procent, stelt directeur Pieter Timmermans. 'Maar we kijken naar twee toetsstenen voor onze definitieve evaluatie. Ten eerste is er de timing: voor ons moet eerst de competitiviteit verhoogd worden, gevolgd door de koopkracht. Ten tweede is het wachten op de invulling van de lastenverlaging. Wij willen bijzondere aandacht voor de lage en middenlonen.' Op kruissnelheid in 2018 is volgens regeringskringen 7,2 miljard euro met de taxshift gemoeid. 'Je kan niet zeggen dat dat een fait divers is'.

SP.A

SP.A-voorzitter John Crombez betreurt vooral dat de verlaging van de btw op elektriciteit, ingevoerd door de vorige regering-Di Rupo, ongedaan wordt gemaakt. Hij vindt dat elektriciteit net zoals voeding een basisbehoefte is.' Deze regering beschouwt elektriciteit blijkbaar als een luxegoed, dat een btw van 21 procent rechtvaardigt. Nochtans denks ik niet dat één gezin 's avonds een lamp minder doet branden of de frigo uitzet omdat het luxe zou zijn. Het is gewoon levensnoodzakelijk,' zei hij eerder.

Volgens Crombez komt de shift voor de meeste mensen neer op een belastingverhoging. De SP.A-leider vroeg zich op Radio 1 ook af of de lastenverlaging voor werkgevers de beloofde extra jobs zal opleveren.

Testaankoop

Dat elektriciteit een basisgoed is, vindt ook Ivo Mechels van Test-Aankoop

N-VA

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt spreekt van een tax cut. 'De beloofde lastenverlaging komt eraan'. Een gelijkaardige boodschap van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, hij tweette: 'Klus geklaard, regering houdt woord'.

CD&V

Hoewel er van een echte vermogenswinstbelasting, zoals vooral CD&V wilde, geen sprake lijkt, noemt partijvoorzitter Wouter Beke de taxshift 'rechtvaardig en evenwichtig'.

Politicoloog Carl Devos

Volgens politicoloog Carl Devos van de UGent zal echter vooral CD&V straks moeten uitleggen waar de bijdrage van de grote vermogens zit.

Zijn collega Dave Sinardet verwoordt het zo:

Groen

Groen, net als SP.A in de oppositie, vindt het 'uiteraard goed dat de lasten op arbeid verlagen. Maar de noodzakelijke operatie rechtvaardigheid en vereenvoudiging komt er niet. Dezelfde mensen zullen nu gewoon andere belastingen betalen. CD&V doet niet wat ze heeft beloofd. Het sociaal gelaat van deze regering was blijkbaar al met vakantie', aldus fractieleider Kristof Calvo. Voor Groen moesten de lasten verschuiven naar de grootste vermogens en milieuvervuiling. 'De roep om rechtvaardigheid wordt niet ingewilligd. Een trendbreuk blijft uit door de vele taboes. Gezinnen zullen zelf het gros van de rekening betalen. Voor Groen houdt het hiermee niet op. 'Wij zullen de meerderheid blijven bestoken met voorstellen en alternatieven. Want dit land verdient beter'.

Socialistische vakbond ABVV

'Deze regering is heel goed in het vergeten van de burger, terwijl er wel wordt geluisterd naar de grote vermogens en de werkgevers,' zegt ABVV-topman Rudy De Leeuw. Hij klaagt aan dat de btw-verhoging naar de bedrijven gaat, zonder enige garantie op meer tewerkstelling. 'De gepensioneerden zullen daar bijvoorbeeld niets van zien.' Voor het ABVV ontbreekt het aan een grondige fiscale hervorming waarbij de grote vermogens meer bijdragen. 'De kaaimantaks stelt niks voor en de meerwaardetaks zal op het eerste zicht een lege doos worden. En ondertussen moeten de werknemers tevreden zijn met loonmarges, een indexsprong, besparingen op collectieve diensten, verhoging accijnzen en btw op elektriciteit... Voor de werknemers blijft er niets anders dan kruimels. Die kruimels pikken wij niet langer.'

Unizo

Unizo is tevreden dat er een akkoord is bereikt over een taxshift, maar roept de regering op om bij de uitwerking ervan ook aan de kleine Vlaamse kmo's te denken. 'Het is belangrijk dat zij een fundamenteel deel van de loonkostenverlaging krijgen', zegt topman Karel van Eetvelt van de ondernemersorganisatie. 'Volgens de eerste informatie is daar geen duidelijke beslissing over genomen. Er is wel de verlaging van de werkgeversbijdrage van 33 naar 25 procent, maar de kleine kmo's genieten daar niet van want zij zitten al onder de 25 procent omdat ze lage lonen uitbetalen.' Van Eetvelt vindt het voorts positief dat 'men niet de dommigheid heeft begaan om een meerwaardebelasting op aandelen in te voeren'.

Docent fiscaal recht Michel Maus

Maus, die eerder in Knack zei te vrezen dat de taxshift een muis zou baren, noemt dit geen grote belastingverschuiving en is van mening dat de regering veel verder had kunnen gaan. 'Wellicht was de politieke tegenstand te groot', klonk het op Radio 1. Hij verwijst naar enkele 'taboes' die overeind zijn gebleven, zoals 'de problematiek van de bedrijfswagens' en uitzonderingsregimes zoals voor dienstencheques. Verrassend noemt Maus wel dat de regering, met onder andere de vettaks en de verhoging van de btw en accijnzen, ecologisch heeft gedacht.

PS

Ook onder de taalgrens is de federale oppositie allerminst opgezet met het akkoord van de regering over de begroting en de taxshift. De belastingsdrift van de regering-Michel op kap van de gezinnen gaat gewoon voort, hekelt de PS in een eerste reactie.

'De regering verhoogt de belastingen op consumptie. Die wordt betaald door de gezinnen. Dat is met de ene hand geven om met de andere hand weer weg te nemen', hekelde begrotingsspecialist Ahmed Laaouej (PS) op Matin Première (RTBF). Dat bovendien de werkgeversbijdragen worden verlaagd, betekent volgens hem dat er geld uit de zakken van de werknemers in die van de werkgevers verdwijnt.

CDH

Net als de PS neemt ook het CDH de btw-verhoging naar 21 procent op elektriciteit op de korrel, nadat de vorige regering die had teruggedraaid tot 6 procent. Dat treft de koopkracht van gezinnen hard, hekelen de Waalse christendemocraten in een persbericht. Zeker in combinatie met de eerder doorgevoerde belasting op intercommunales, die de energiefactuur nog eens de hoogte in duwt. 'Volgens de eerste informatie zet de regering haar belastingsdrift op kap van de gezinnen voort, met taksen op frisdrank en diesel', besluit het cdH. 'En de kmo's zullen intussen moeten blijven wachten op een hervorming van de vennootschapsbelasting en de notionele intrestaftrek, want die lijken niet aan de orde.' (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners