Van Quickenborne wil tweede pensioenpijler fors uitbreiden

Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil het bereik van de tweede pensioenpijler sterk uitbreiden.

Momenteel bereikt de tweede pensioenpijler zo’n 60 procent van de werknemers, maar dat wil minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne “stap voor stap fors optrekken”, zo klonk het bij de voorstelling van zijn beleidsnota in de Kamer.

Tien werven

In totaal schuift de liberaal “tien werven” naar voren waar hij deze legislatuur op wil werken. De eerste ronde pensioenhervormingen van de regering-Di Rupo zorgde de voorbije weken al voor heel wat sociale onrust, inclusief de algemene staking van 30 januari.

Sociaal overleg

Vanop zowat alle banken werd minister Van Quickenborne dan ook gevraagd het sociaal verleg bij verdere maatregelen niet uit het oog te verliezen. En extra maatregelen zitten er zeker aan te komen. Zo mikt de liberale vicepremier op tien “werven”, waaronder ‘werken na 65’, ‘werken werkbaar houden’, ‘armoede onder gepensioneerden’ en een informatisering van de communicatie met de betrokkenen op elk moment van hun loopbaan.

Groen: discriminatie

Zijn ambitie om vooral in te zetten op de tweede pijler was alvast niet naar de zin van oppositiepartij Groen. “Een wettelijk pensioen hebben we allemaal, een aanvullend pensioen niet”, argumenteerde Wouter De Vriendt. Het is dus discriminatie als u vooral op de tweede en derde pijler wil gaan inzetten.”

N-VA: onvoldoende

Voor N-VA-Kamerlid Karolien Grosemans schiet het pensioenbeleid in het geheel tekort. Onder meer het gebrek aan koppeling van de pensioenleeftijd aan de levensverwachting doet haar besluiten dat de voorgestelde hervorming “de Europese toets niet doorstaat en nog ver staat van de hervormingen die ons stelsel echt nodig heeft”. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content