Van Quickenborne steunt Di Rupo in kritiek op Europa

23/01/12 om 09:06 - Bijgewerkt om 09:06

Open-VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne schaart zich achter de kritiek van premier Di Rupo op de bemoeienissen van Europa. Open VLD sabelde eerder deze maand nog minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) neer toe hij zich kritisch uitliet over Europa.

Van Quickenborne steunt Di Rupo in kritiek op Europa

© Reuters

Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne ziet geen graten in het interview van premier Elio Di Rupo met Der Spiegel, waarin de PS'er Duitsland en Europa waarschuwt voor teveel inmenging in de Belgische economische hervormingen. "Hij zegt dat Europa niet enkel mag besparen en daar heeft hij een punt. Europa moet ook oog hebben voor groei en investeringen", zei Van Quickenborne in De Ochtend op de VRT-radio.

Verschil met kritiek Magnette

De liberale steun voor de uitspraken staat in schril contrast met de kritiek van Open Vld op PS-kopstuk Paul Magnette eerder deze maand, toen die uithaalde naar eurocommissaris Olli Rehn en de besparingsdrift van de Europese Commissie. Al ziet Van Quickenborne een belangrijk verschil. "Magnette was een persoonlijke aanval tegen de eurocommissaris die de politiek uitvoert", nuanceert hij.

Intergouvernementele aanpak

"Als je de uitspraken van de premier leest, dan is zijn punt dat het niet aan een land is om te gaan opleggen wat een andere lidstaat moet doen", verduidelijkte Van Quickenborne nog. "Ik heb hem niet horen zeggen dat hij tegen meer Europa is, wel tegen de zogenaamde intergouvernementele aanpak. Het standpunt van de regering is dat we voor meer Europa zijn, maar wel het communautaire Europa." (Belga/EE)

Onze partners