Van Quickenborne maand geschorst: moet wachten op burgemeestersjerp

© Reuters

De Raad voor Verkiezingsbetwistingen schorste Vincent Van Quickenborne voor een maand in de uitoefening van zijn mandaat.

Vincent Van Quickenborne zal op 1 januari niet kunnen beginnen aan zijn mandaat als burgemeester van Kortrijk. De Raad voor Verkiezingsbetwistingen schorste de Open Vld’er voor een maand in de uitoefening van zijn mandaat. De verkiezingen in Kortrijk zijn wel geldig verklaard.

Een van de klachten die CD&V en Groen indienden bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen werd gegrond verklaard. Het ging over affiches in de nabijheid van de kieslokalen op 14 oktober. Bepaalde affiches voldeden niet aan de wettelijke maximumafmetingen. In het geval van Van Quickenborne zou het gaan om een verkiezingsaffiche die te zien was vanuit een kieslokaal.

“Dit is toch wel een krachtig signaal”, aldus Johan Coulembier (CD&V) en David Wemel (Groen). “Vincent Van Quickenborne moet niet te creatief omspringen met de regels.”

De verschillende fracties bestuderen nu de uitspraak en de regelgeving om te bekijken wat er nu moet gebeuren. Volgens CD&V gaat de schorsing van Van Quickenborne na de eedaflegging in en vervalt ze een maand later. Wie de lijsttrekker moet vervangen is nog niet duidelijk. Van Quickenborne reageert later op de dag. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content