Van Parys: 'beslissing om af te haken voor komst Torfs'

10/05/10 om 12:20 - Bijgewerkt om 12:20

Toch zegt hij dat partijen voorzichtig moeten zijn met het droppen van nieuwkomers bovenaan verkiezingslijsten.

Tony Van Parys zegt zijn beslissing om te stoppen met de nationale politiek al genomen te hebben voor de komst van Rik Torfs naar CD&V. Maar partijen gaan volgens hem best omzichtig te werk bij het parachuteren van nieuwkomers bovenaan de verkiezingslijsten.

CD&V maakte zondag verrassend bekend dat Van Parys kapt met de nationale politiek en bij de verkiezingen van 13 juni niet meer opkomt.

De beslissing van Van Parys kwam er nadat hij pas vorige week in de pers had laten optekenen dat hij zin had in een nieuwe legislatuur in de Senaat.

Na de aankondiging dat hij afhaakt, werd onmiddellijk de link gelegd met de komst van professor kerkelijk recht Rik Torfs, die als nieuwkomer onmiddellijk de tweede plaats krijgt op de Senaatslijst van CD&V.

Op de VRT-radio zei Van Parys maandagochtend dat hij zijn beslissing om niet meer op te komen bij de verkiezingen al genomen had voor de komst van Torfs.

De aftredende senator (58) geeft als reden voor zijn afhaken dat hij tijd wil om een aantal zaken te doen nu hij dat nog kan. Die zouden in het verlengde liggen van zijn parlementair werk.

Toch geeft Van Parys kritiek op de manier waarop nieuwkomers in de politiek terecht komen.

Volgens hem zouden partijen best voorzichtig te werk gaan met het 'parachuteren' van nieuwkomers bovenaan de verkiezingslijsten. Dat gaat toch wel wat voorbij aan het respect voor hun parlementsleden, aldus Van Parys.

Onze partners