Van Overtveldt werkt aan lagere vennootschapsbelasting

04/10/16 om 08:11 - Bijgewerkt om 08:10

Nu een tweede indexsprong van tafel lijkt, richt Johan Van Overtveldt (N-VA) zich op een hervorming van de vennootschapsbelasting om de begroting te doen kloppen. Vooral KMO's profiteren, met een verlaagd belastingtarief van 18 procent.

Van Overtveldt werkt aan lagere vennootschapsbelasting

Johan Van Overtveldt (NV-A). © BelgaImage

Deze zomer lanceerde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) nog een voorstel om de vennootschapsbelasting van 34 procent terug te brengen naar 20 procent. Tegelijk zouden andere aftrekposten en gunstregimes grotendeels sneuvelen, zoals de notionele intrestaftrek. Dat was nodig om het voorstel betaalbaar te houden. In de logica van de taxshift geldt immers dat hervormingen budgetneutraal moeten zijn: een nieuwe belastingverlaging betekent dus dat elders moet beknipt worden.

Na scherpe kritiek ligt nu een nieuw voorstel op tafel, zo schrijft De Morgen: een verlaging naar 22 procent, en zelfs 18 procent voor KMO's die onder een bepaald winstplafond blijven. De notionele intrestaftrek blijft wel bestaan, maar in afgeslankte vorm. De drastische verlaging voor kleine bedrijven mag geen groot budgettair probleem vormen, want bij hen worden geen monsterwinsten geboekt.

Of die hervorming er ook effectief komt, is nog koffiedik kijken. De onderhandelaars bekijken op dit moment een hele reeks verschillende pistes om het gat in de begroting te dichten. Bovendien is niet duidelijk hoe groot de begrotingsoefening nu eigenlijk is: wil de regering op zoek naar het evenwicht, of wordt er toch van een deficit uitgegaan. Een antwoord op die vraag lijkt nog veraf te zijn.

(SK)

Onze partners