Van Overtveldt (N-VA): ‘Hof bevestigt groei, verbetering van begroting en dalende schuldgraad’

Johan Van Overtveldt © Belga Image

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ziet – in tegenstelling tot oppositiepartijen Groen en sp.a – wel bemoedigend nieuws in het rapport van het Rekenhof over de begrotingsopmaak voor 2018. ‘Het Rekenhof bevestigt de hogere economische groeicijfers, de verbetering van de begroting en de ingezette daling van de schuldgraad’, klinkt het vrijdagavond op zijn kabinet.

Het Rekenhof leverde vrijdagavond een lijvig rapport af over het begrotingswerk van de regering-Michel voor 2018. Daarin had het onder meer kritische opmerkingen over de berekeningen voor de hervormde vennootschapsbelasting. Die zouden gebaseerd zijn op verouderde gegevens, en bovendien niet met alle – soms onvoorspelbare – factoren rekening houden.

Ook bij de transparantie van de regering stelt het Hof zich vragen. Groen en sp.a hebben het over een ‘pijnlijk herexamen’ voor Michel en zijn minister van Financiën, maar die laatste weerlegt de kritiek. Het Rekenhof bevestigt de betere groeiprognoses en de verwachte daling van de schuldgraad, klinkt het op het kabinet.

Over de hervorming van de vennootschapsbelasting weiden ze op het kabinet-Van Overtveldt niet al te veel uit. ‘Het Rekenhof zegt dat de hervorming rekening houdt met een veiligheidsmarge en bovendien zelfs geen positieve terugverdieneffecten in rekening brengt’, klinkt het. De regering wacht bovendien nog de gevraagde analyse van de Nationale Bank af.

Partner Content