Van Grootkruis Dewael tot Ridder Kitir: Kamer kent leden eretitels toe

28/05/15 om 23:13 - Bijgewerkt om 23:25

De Kamer zette een dertigtal huidige en vroegere parlementsleden in de bloemetjes. Ze kregen afhankelijk van ancienniteit eretitels gaande van Ridder in de Leopoldsorde tot Grootkruis in de Orde van Leopold II.

Van Grootkruis Dewael tot Ridder Kitir: Kamer kent leden eretitels toe

Patrick Dewael (Open VLD) krijgt zijn titel uit handen van Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) © BELGA

De plechtigheid, onder leiding van Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) ging wat later van start dan gepland. De huldiging moest wachten tot na de plenaire vergadering van de Kamer. Die vergadering liep uit tot na 22 uur, door interpellaties over de verlenging van de levensduur van de kerncentrales Doel 1 en 2, de bespreking van een aantal resoluties over het chronisch vermoeidheidssyndroom en agendapunten over de strijd tegen armoede.

Guy Coëme, Patrick Dewael, André Flahaut en Louis Michel mogen zich voortaan houder van de graad van Grootkruis in de Orde van Leopold II noemen. Colette Burgeon, Isabelle Durant, Catherine Fonck, Didier Reynders en Peter Vanvelthoven gaan dan weer door het leven als Grootofficier in de Leopoldsorde, terwijl Christian Brotcorne en Monica De Coninck Commandeur in de Leopoldsorde worden.

Na 2 legislaturen

De nieuwe Officieren in de Orde van Leopold II zijn Hendrik Bogaert en Servais Verherstraeten. Sonja Becq, André Frédéric, Joseph George en Karine Lalieux krijgen de titel Officier in de Leopoldsorde. Tot slot gaan Ivo Belet, David Clarinval, Olivier Destrebecq, Leen Dierick, Luc Gustin, Kattrin Jadin, Meryame Kitir, Willem-Frederik Schiltz, Raf Terwingen, Carina Van Cauter, Stefaan Van Hecke en Stefaan Vercamer als Ridder in de Leopoldsorde door het leven.

Gewezen Kamervoorzitter André Flahaut (PS) werd ook gelauwerd

Gewezen Kamervoorzitter André Flahaut (PS) werd ook gelauwerd © BELGA

De benoeming in de Ordes gebeurt op basis van het aantal dienstjaren. Zo word een parlementslid Ridder in de Leopoldsorde na twee legislaturen van samen minstens zes jaar. Elke daaropvolgende benoeming gebeurt telkens na dezelfde periode.

De orde van Leopold II werd door koning Leopold II geïntroduceerd in Kongo-Vrijstaat, dat hij als zijn privé-domein beschouwde. Toen de kolonie aan België overgedragen werd, werd de orde overgenomen door het Belgisch koninkrijk.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners