Van Grieken: 'Enkel samenwerken met N-VA als zij ook migratiestop in gemeenten willen'

27/11/16 om 13:34 - Bijgewerkt op 28/11/16 om 13:50

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken wil voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 enkel samenwerken met de N-VA in gemeenten waar de lokale afdeling een inschrijvingsstop voor migranten wil. 'Het gaat niet over personen, het gaat over het programma.'

Van Grieken: 'Enkel samenwerken met N-VA als zij ook migratiestop in gemeenten willen'

Tom Van Grieken © Belga

Van Grieken was de centrale studiogast in Het nieuws op VTM en reageerde daar op uitspraken van Theo Francken in De afspraak op vrijdag op Canvas. Hij zei dat de N-VA tegen het cordon sanitaire is, maar dat samenwerken met Vlaams Belang op praktische bezwaren stuit. Hij verwees onder meer naar de figuur van Filip Dewinter in Antwerpen. Dewinter van zijn kant zei dat hij daarvoor gerust een stap opzij wilde zetten.

'Het gaat toch niet over de mensen, het gaat over het programma', zegt Van Grieken nu. 'Het eerste punt om met N-VA samen te werken in een bepaalde stad of gemeente, is dat de partij daar een inschrijvingsstop voor nieuwkomers wil. Dat is de eerste voorwaarde.' Verder wil hij naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 met het idee dat immigranten geen sociale woning kunnen krijgen als ze era al een hebben in hun thuisland.

Van Grieken kwam ook terug op het bezoek van Filip Dewinter en Anke Van dermeersch aan Gouden Dageraad. Op de vraag of hij ooit heeft overwogen om de twee uit de partij te zetten, blijft hij vaag. 'In alle families wordt ruzies gemaakt, maar dat leidt niet altijd tot echtscheiding. Wij zullen die discussie intern verder voeren.'

De voorzitter zei daarnaast dat hij naar een zachter imago voor Vlaams Belang wil. 'Wat wij zeggen, is zeer goed. We hebben het beste programma van alle politieke partijen. Ik kan niet toestaan dat we in onze eigen voet schieten.' (BELGA/JVL)

Onze partners