Van dermeersch ontkent berichten over beroepsprocedure

© Belga

Anke Van dermeersch ontkent dat ze in beroep gaat tegen de sanctie die ze kreeg van de partijtop. Ze ziet geen ook geen reden om ontslag te nemen als senator.

Het bezoek van Filip Dewinter, Anke Van dermeersch en Jan Penris aan de Griekse extreemrechtse partij Gouden Dageraad blijft de gemoederen verhitten. Gisteren besliste het partijbestuur dat Van dermeersch werd geschrapt als bestuurslid en ook niet langer senator is. Filip Dewinter wordt terechtgewezen.

Volgens VRT Nieuws willen beiden gehoord worden en gaan ze intern in beroep. Klopt niet, zegt Vandermeersch. ‘Er is niet eens een procedure geweest om tegen in beroep te gaan’, zegt Vandermeersch.

Ze zal in een brief aan de partijraad van Vlaams Belang – het hoogste orgaan binnen de partij – uitleg geven bij de reis die ze samen met onder anderen Filip Dewinter ondernam naar Griekenland. Filip Dewinter: ‘Statutair is die verplicht daarop in te gaan. Wij zijn op geen enkel moment uitgenodigd’.

Ook maandag vindt er een vergadering van het partijbestuur van het Vlaams Belang plaats, waar de beruchte Griekenlandreis aan bod had moeten komen. ‘Maar in een hysterische bui en zonder mij te horen, nam het partijbestuur zondag al haar beslissing’, aldus Van dermeersch. Op de vergadering van maandag is ze naar eigen zeggen dan ook niet meer welkom omdat ze zondag geschrapt werd als lid van het partijbestuur. Er werd ook beslist Van dermeersch te vervangen als gemeenschapssenator, maar zelf ziet ze ‘geen reden om ontslag te nemen’.

‘Ik ben geen windhaan’

Vraag is wie precies het laatste woord heeft over het Senaatszitje van Van dermeersch. Zij of de partij? De juridische diensten van de Senaat en het Vlaams Parlement spreken elkaar voorlopig tegen. ‘Senator Van dermeersch blijft senator zolang ze niet zelf ontslag genomen heeft’, klinkt het bij de eerste. Maar volgens de diensten van het Vlaams Parlement staat het de VB-fractie vrij om per brief een nieuwe deelstaatsenator voor te dragen. Filip Dewinter toont zich intussen niet onder de indruk en is niet bereid water bij de wijn te doen omdat zijn stijl de huidige partijtop niet zou bevallen. ‘Ik doe al dertig jaar aan politiek en dat op een manier die toch redelijk succesvol is’, zegt hij. ‘Op mijn 54 jaar ga ik niet meer veranderen van stijl. Ik ben geen windhaan, ik ben wie ik ben.’

Terwijl het partijbestuur maandag vergadert, voeren Dewinter en Van dermeersch actie tegen de geplande inplanting van een moskee in de Antwerpse wijk Luchtbal. ‘Dat is veel nuttiger dan het monddood maken van parlementsleden’, aldus Dewinter.

Dewinter liet gisteren al zijn ongenoegen verstaan. Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken heeft volgens hem tegen de statuten van de partij gehandeld. ‘Niemand is gehoord, niemand heeft de kans gehad om zich te verdedigen. Dat is zeer ongebruikelijk.’

(BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content