Van den Bossche: 'N-VA vrijt Vlaams Belangers op'

01/05/12 om 15:57 - Bijgewerkt om 15:57

De Vlaamse minister van Energie Freya Van den Bossche was in haar 1 mei-toespraak niet mals voor N-VA én Eandis.

Van den Bossche: 'N-VA vrijt Vlaams Belangers op'

© Belga

De Vlaamse minister van Energie, Freya Van den Bossche, is haar 1 mei-toespraak in Gent gestart met wat stemadvies. Voor het ABVV en sp.a-burgemeester Daniel Termont, maar vooral ook tegen N-VA'er Siegfried Bracke en diens "Mexicaanse leger" vol "tegenstrijdigheden".

Tegelijk verklaarde ze net als federaal minister Johan Vande Lanotte de oorlog aan de aangekondigde prijsverhoging van distributienetbeheerder Eandis. Van den Bossche zag haar speech op de Dag van de Arbeid duidelijk als een kans om de Gentenaren alvast wat voor te bereiden op de kiesstrijd dit najaar.

'Geen Vlaamse leeuwen aan het Gentse stadhuis'

"Gent bestuur je niet door Vlaamse leeuwen te planten in het stadhuis", waarschuwde ze de N-VA, waarbij ze vooral negativisme bespeurt. "Ze vinden alles verkeerd, en wat niet verkeerd is, vinden ze lelijk", klonk het. Ook de Gentse lijsttrekker Siegfried Bracke liet ze daarbij niet ongemoeid. "Bracke zou beter vanachter zijn blog komen en op straat lopen. En ophouden met ontkennen dat de zon schijnt: zijn partij vrijt Vlaams Belangers op in de hoop zo de treden van het stadhuis op te kunnen", sneerde ze.

Eandis

Als Vlaams minister van Energie trok Van den Bossche ook van leer tegen Eandis, dat zijn prijzen in 2015 fors wil optrekken. "Ik zal er alles aan doen opdat die voorspelling geen waarheid wordt", waarschuwde ze. Bovendien zou de distributienetbeheerder best eerst voor eigen deur vegen. "Bespaar op uw eigen kosten. In plaats van geld uit te geven aan voetballoges geef je het beter terug aan de mensen." Tot slot kreeg Adecco-topman Patrick De Maseneire nog een veeg uit de pan. Dat die - met zijn "dik gevulde loonzak" - het vakantiegeld en de dertiende maand in vraag stelt, noemde ze "obsceen" en zelfs "grensoverschrijdend gedrag".
Ook Minister van Economie Johan Vande Lanotte zal zich verzetten tegen een mogelijk forse verhoging van de distributienettarieven in 2015. Netbeheerder Eandis kondigde zo'n verhoging afgelopen week aan. "De dividenden van de aandeelhouders houden op meer dan 7 procent en de tarieven verhogen? No way. De afspraak voor 2015 is bij deze gemaakt", aldus Vande Lanotte tijdens zijn 1 mei-toespraak in Oostende.

Dat er de voorbije weken successen geboekt zijn in het aanpakken van de hoge energieprijzen en de opzegvergoedingen bij de telecomoperatoren, toont volgens Vande Lanotte de macht van de massa tegenover sommige grote bedrijven. "Eindelijk wordt hun gedrag een deel gestuurd door uw houding", zei hij op de Oostendse Groentemarkt.

Intussen ziet Vande Lanotte een nieuwe strijd opdoemen. Distributienetbeheerder Eandis kondigde aan dat de nettarieven in 2015 bruusk zouden stijgen. "De prijzen zijn nu voor drie jaar geblokkeerd : 2012, 2013 en 2014. En dus komt de voorzitter van één van de distributiebedrijven (Geert Versnick van Eandis, red.) ons doodleuk melden dat ze dan in 2015 de prijzen zullen verhogen. Vergeet het maar", aldus de sp.a-minister. (Belga/RDM)

Onze partners