Van Campenhout uit Open VLD, partij blijft in Antwerpse coalitie

01/10/10 om 21:43 - Bijgewerkt om 21:43

Van Campenhout blijft onafhankelijk schepen in Antwerpen. Open VLD besliste zaterdag toch in de Antwerpse coalitie te blijven.

Ludo Van Campenhout stapt uit Open VLD. Hij blijft schepen in Antwerpen, maar als onafhankelijke. Het Antwerpse Open VLD-bestuur heeft intussen beslist in het Antwerpse stadsbestuur te blijven.

Van Campenhout heeft aan de liberale bemiddelaar Bart Somers gemeld dat hij uit de partij stapt, zo schreven enkele kranten zaterdag. Het nieuws werd intussen door Open VLD bevestigd.

Van Campenhout kwam in aanvaring met zijn partij na de Oosterweelbeslissing van de Vlaamse regering, die besliste dat de meerkost voor de tunneloplossing (352 miljoen euro) door de stad Antwerpen en de haven moet betaald worden.

Uit protest daartegen besliste Open VLD uit de Antwerpse coalitie te stappen, maar Van Campenhout weigerde dat en bleef schepen. Open VLD-voorzitter Alexander De Croo probeerde hem vergeefs te overtuigen zijn schepenambt op te geven. Luc Bungeneers, de tweede Open VLD-schepen, liet verstaan dat hij toch liever schepen wilde blijven. Om uit de crisis te geraken, stelde Open VLD twee bemiddelaars aan.

Van Campenhout liet vrijdag aan Somers weten dat hij uit de partij stapt. 'Ik heb hier hard en goed over nagedacht. Maar de Open VLD en mezelf: daar is geen toekomst meer voor. Het gaat gewoon niet meer. Ik vind dit vreselijk erg. Dit voelt als een been laten amputeren', zo werd Van Campenhout geciteerd in Gazet van Antwerpen en Het Laatste Nieuws.

Open VLD blijft in Antwerpse coalitie

Open VLD Groot-Antwerpen hield zaterdagochtend een partijbestuur, waar werd beslist toch in de Antwerpse meerderheid te blijven. Dat gebeurde volgens afdelingsvoorzitter Axel Polis unaniem.

De partij zegt garanties te hebben gekregen van de coalitiepartners SP.A en CD&V-N-VA dat er tot 2018 geen belastingverhoging voor de Antwerpenaar komt. Ook zijn er toegevingen inzake de meerkost van het Oosterweelproject en wordt de concurrentiepositie van de haven gevrijwaard, aldus Open VLD.

Volgens de partij blijft de factuur voor de Antwerpse stadskas zo klein mogelijk. Bovendien zou elke meerkost bovenop de 352 miljoen door de Vlaamse regering worden gedragen.

Lees meer over:

Onze partners