Van Brempt: 'EU moet komaf maken met buitenlandse werknemers die onder de prijs komen werken'

09/10/16 om 10:24 - Bijgewerkt om 15:44

Bron: Knack

Volgens Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a) moet de Europese Unie dringend iets doen aan de sociale dumping. "Je kan de mensen niet meer uitleggen dat Europa geweldig is als intussen Roemenen en Hongaren hun jobs afsnoepen tegen een lager loon."

Van Brempt: 'EU moet komaf maken met buitenlandse werknemers die onder de prijs komen werken'

© BELGA

In De Zondag houdt Van Brempt een pleidooi voor een kordate aanpak van de sociale dumping. Zij is er namelijk van overtuigd dat de Europese Unie aan geloofwaardigheid moet inboeten als almaar meer inwoners hun job verliezen aan Roemen of Hongaren die naar de Europese Unie afzakken om tegen een loon te werken dat twintig of dertig procent lager ligt dan de barema's.

Gelijkstelling sociale bijdragen

Volgens haar gaat het plan van Marianne Thyssen, eurocommissaris voor Sociale Zaken voor gelijk loon en voor gelijk werk niet ver genoeg. "Ook de sociale bijdragen zouden op het niveau moeten liggen van het land waar je werkt. Anders blijf je met een kloof zitten", klinkt het in de krant. Al uit zij wel haar steun voor het beleid van haar landgenoot. "Het is een stap vooruit en ik zal haar steunen."

Ook de Europese Commissie kan momenteel nog op haar steun rekenen, al hangt ze daar wel een duidelijke voorwaarde aan vast: Als Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker de komende maanden geen werk zal maken van sociale dumping, heb ik niet veel zin meer om deze Commissie nog te steunen.

"Let op: Juncker doet al goede dingen. Hij heeft keihard geprobeerd de migratiecrisis in goede banen te leiden, maar de lidstaten staken voortdurend stokken in de wielen. Hij maakt ook komaf met de obsessieve besparingsdrang van de vorige Commissie", besluit ze. (DeZondag/PC/NS)

Onze partners