Van Biesen in nauwe schoentjes: dreigt ontslag?

24/10/16 om 08:54 - Bijgewerkt om 12:51

Open Vld'er Luk Van Biesen moet voor de statutaire commissie van de partij verschijnen, nadat hij dit weekend in een interview met De Morgen ontkende gezegd te hebben dat Meryame Kitir (sp.a) terug naar Marokko moest gaan.

Van Biesen in nauwe schoentjes: dreigt ontslag?

© Belga

Een maand terug ontstond de nodige ophef nadat Luk Van Biesen sp.a-fractieleidster Meryame Kitir 'ga terug naar Marokko' zou toegeworpen hebben. Van Biesen ontkende, maar heel wat parlementariërs meenden de uitspraak duidelijk verstaan te hebben - onder ander Kitir zelf. Het incident leek uiteindelijk met de mantel der liefde bedekt te worden, nadat Van Biesen publiekelijk zijn excuses aanbod.

In een interview met De Morgen kwam Van Biesen dit weekend toch nog terug op het incident. Daarin minimaliseerde hij zijn uitspraken. '"Als de arbeiders van Caterpillar zo performant zijn, dan zullen ze tot in Marokko, Turkije of de rest van de wereld werk vinden." Dát heb ik gezegd, en dat was een stommiteit. Maar door de manier waarop de socialisten tekeergaan, maken zij de arbeidsplaatsen voor die categorie van mensen nog schaarser.'

Van Biesen wekte in het interview vooral de schijn dat hij weinig berouw heeft en dat zijn excuses er vooral kwamen omdat hij vanuit de partij onder druk gezet werd. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten - die een maand terug al woest was na het incident - was volgens woordvoerster Laure Stuyck erg misnoegd over het interview. Wat Rutten betreft, mocht er dus nog een staartje aan komen. In de loop van de dag besliste het partijbestuur om Van Biesen door te verwijzen naar de statutaire commissie van de partij, een orgaan dat klachten over de werking van de partij behandelt.

'Liberaal kan nooit racistisch zijn'

Vlaams Parlementslid en Open Vld-coryfee Herman De Croo reageerde maandagochtend bij aanvang van het partijbestuur dat zijn partij 'principieel' is.'Onze partij is principieel. Een liberaal kan nooit racistisch zijn.'

' Iedereen heeft zijn goede en zijn minder goede kanten', zegt De Croo. 'Ik vond het interview ongelukkig, ik dacht dat de zaak voorbij was.' De grondslagen van de partij zijn echter duidelijk. Wie vrijheid voor zichzelf vraagt, moet de vrijheid van anderen respecteren.' De andere partijtoppers wensen niet te reageren voor afloop van het partijbestuur.

Welke straf Van Biesen boven het hoofd zou kunnen hangen is onduidelijk, maar de statutaire commissie heeft in het verleden al ronkende namen als Hugo Coveliers en Jean-Marie Dedecker uit de partij gezet.

(Belga/SK/JVL)

Onze partners