Van Besien: 'Vlaamse regering is niet transparant over Oosterweel'

22/05/15 om 15:19 - Bijgewerkt om 15:19

Naarmate er meer details bekendraken over de Antwerpse Oosterweelverbinding, ziet Wouter Van Besien (Groen) enkel meer redenen om ertegen te protesteren. 'De Vlaamse regering is hier helemaal niet transparant over, je moet de informatie zelf bij elkaar sprokkelen.'

Van Besien: 'Vlaamse regering is niet transparant over Oosterweel'

Wouter Van Besien © Belga

Naarmate er meer details bekendraken over de precieze inhoud van de plannen rond de Antwerpse Oosterweelverbinding, ontstaan er alleen nog maar meer redenen om ertegen te protesteren. Dat vindt althans Vlaams parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid Wouter Van Besien (Groen).

Protest

Met name rond de geplande verkeerswisselaar tussen de Turnhoutsebaan en het Sportpaleis (de 'Hollandse Knoop') zou de situatie nog veel minder rooskleurig worden dan tot nu toe werd voorgesteld, stelt hij. "Het aantal baanvakken stijgt explosief, voor fietsers ontstaan er onveilige situaties, het viaduct van Merksem verdwijnt niet in een diepe sleuf maar in één boven het maaiveld en vele kosten worden doorgesluisd naar stad en districten", somt Van Besien op.

Groen analyseerde naar eigen zeggen de voorbije weken de meest recente Oosterweelplannen die openbaar gemaakt zijn over de omgeving van Borgerhout, Deurne en Merksem. "De Vlaamse regering is daar helemaal niet transparant over, je moet de informatie zelf bij elkaar sprokkelen", zegt Van Besien. "Er is in deze omgeving nu al veel protest tegen Oosterweel, maar dat is meestal gebaseerd op een soort 'aanvoelen'. Het is pas naarmate de plannen echt duidelijk worden in bijvoorbeeld bouwaanvragen, dat omwonenden gaan beseffen wat er concreet op hen afkomt."

Singelfietspad

Van Besien stelt dat de gevolgen van de Hollandse Knoop tot ver in de omgeving te voelen zullen zijn, bijvoorbeeld door te gaan van 14 naar 22 baanvakken pal naast enkele hoge appartementsgebouwen aan het Cogelsplein in Deurne.

Het zit Groen verder ook hoog dat de Vlaamse regering trots is op de aanleg van het Singelfietspad. "Men zwijgt immers over de onveilige situatie die gecreëerd wordt, waarbij fietsers bijvoorbeeld een kruispunt moeten trotseren waar wagens kunnen afslaan zonder met verkeerslichten rekening te moeten houden", klinkt het. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners