Van Besien: “N-VA blokkeerde al op Belgisch niveau, nu ook op Vlaams niveau”

© ImageGlobe

Wouter Van Besien van Groen wil een wisselmeerderheid zonder N-VA als uitweg uit de onderhandelingen over de onderwijshervorming. Ondertussen gaat Kris Peeters de partijvoorzitters van de meerderheid bijeen roepen.

Vlaams minister-president Kris Peeters houdt zondag niet enkel bilaterale contacten met zijn coalitiepartners om de vastgelopen onderwijsgesprekken weer vlot te trekken. Hij zal ook partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA), Wouter Beke (CD&V)
en Bruno Tobback (sp.a) bijeen roepen. “In eerste instantie om te kijken hoe we uit dit dossier kunnen geraken”. Dat zei hij in De Zevende Dag op één.

Dat zijn regering op springen staat, wil Peeters niet gezegd hebben. Hij wil er alles aan doen om in de komende dagen alsnog tot een akkoord te komen met zijn coalitie. Volgens Peeters is de jongste dagen immers al op heel wat punten overeenstemming bereikt, zoals de introductie van een vakleraar wetenschappen en techniek in het basisonderwijs en een hervorming van de eerste graad secundair. Voor een grote hertekening van algemeen, technisch en beroepsonderwijs blijft het water echter te diep, ook al beklemtoont Peeters dat er geen sprake zal zijn van een “big bang”. “Worden ASO, BSO, TSO en de andere onderwijsvormen morgen afgeschaft? Het antwoord is neen”, benadrukte hij. “Maar wat de nieuwe structuur zal zijn, daar moet nog een duidelijker antwoord komen waar iedereen zich in kan terugvinden.”

Lukt een akkoord niet, dan dreigt de Vlaamse regering zelf op de helling te komen. “Laat ons eerst kijken wat dit oplevert”, zei Peeters daarover. “Maar ik ben me heel goed bewust dat het probleem dan natuurlijk groter is en dat dan natuurlijk ook andere vragen kunnen en moeten gesteld worden.”

Voor een regering in lopende zaken past de Vlaamse minister-president alvast. “Ik loop heel graag, maar ben niet geïnteresseerd in een regering van lopende zaken”, besloot hij.

Wouter Van Besien: “We kennen N-VA als partij die op Belgisch niveau blokkeert, nu doet ze dat ook op Vlaams niveau”

Ook in De Zevende Dag zei Groen-voorzitter Wouter Van Besien dat hij de partijen in de Vlaamse regering gaat vragen de hervorming van het onderwijs via het parlement te regelen. “We zien drie partijen op leven en dood vechten voor het plan. De partijen die de voorstellen steunen, CD&V en sp.a, moeten het plan in het parlement brengen. De hervorming kan er dan via decreten komen.” Van Besien wil dus een wisselmeerderheid zonder de N-VA.

Want Van Besien vindt dat de N-VA de gesprekken blokkeert. “We kennen de N-VA vooral als een partij die blokkeert op Belgisch niveau, maar nu doet ze dat ook op Vlaams niveau. En deze keer is het op de kap van leerlingen.” (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content