Van Besien: 'Groen is klaar voor regeringsdeelname'

17/04/14 om 00:49 - Bijgewerkt om 00:49

Groen wil na de verkiezingen in een regering te stappen. "De groenen, dat zijn politici", zegt voorzitter Wouter Van Besien. "Wij willen beleid voeren, onze handen vuil maken."

Van Besien: 'Groen is klaar voor regeringsdeelname'

Groen-voorzitter Wouter van Besien © Belga

Dat verklaarde Van Besien in Reyers Politiek op Canvas, waar hij werd vergezeld door Meyrem Almaci, Antwerps lijsttrekker voor de Kamer. "Ik ga ervan uit dat de drie traditionele partijen - CD&V, Open Vld en SP.A - graag de regeringen zullen vormen en als ze een meerderheid halen, dat ze dat ook zal lukken", zei Van Besien. "Maar ik denk ook dat Groen een 'game changer' kan zijn als we sterk genoeg zijn om in die regeringen in te breken."

Energie

"Als groenen krijgen wij vaak te horen dat wat wij willen verwezenlijken, eigenlijk niet kan", zei Van Besien. "Maar het blijkt dan toch wel altijd te kunnen. Kijk maar naar hernieuwbare energie bijvoorbeeld. Een groot deel van onze energie wordt nu door wind en zon opgewekt. Als je dat 15 jaar geleden had voorspeld, dan had iedereen ontkennend gereageerd."

'Niet schreeuwen

"We zijn een partij die naar mensen wil luisteren, we hoeven niet te schreeuwen om iemand te overtuigen", verklaarde Van Besien voorts. "Wij zijn ook een politieke partij die beleid wil voeren, we zijn geen moralisten."

Maar: "De fundamenten uit de beginjaren zijn wel dezelfde gebleven. Een economie die geen rekening houdt met wat het milieu en de mens aankan, die botst tegen de muur." (Belga/TV)

Onze partners