Van Besien droomt van groene minister van Financiën

02/10/11 om 12:42 - Bijgewerkt om 12:42

Als Groen! deel zou uitmaken van de volgende federale regering, dan zou het graag de minister van Financiën leveren.

Van Besien droomt van groene minister van Financiën

© Belga

Als Groen! deel zou uitmaken van de volgende federale regering, dan zou het graag de minister van Financiën leveren.

Dat zei Groen!-voorzitter Wouter Van Besien vandaag in De zevende dag. "Omdat we een hervorming van de financiële markten willen, de fiscaliteit willen hervormen, maar ook omdat de vorige minister (Didier Reynders, nvdr.) er weinig van gebakken heeft".

Met of zonder groenen?Formateur Elio Di Rupo moet eerstdaags knoppen doorhakken over de partijen die deel zullen uitmaken van zijn regering. Wordt het een regering met de acht onderhandelende partijen of vallen er één of meer partijen af? Over de positie van Groen! wordt al een tijdje gespeculeerd.

Groen! zelf wil alvast in de regering. Dat Open VLD acht partijen te veel vindt voor een regering, is volgens Van Besien een "drogreden". "We hebben de communautaire akkoorden toch ook bereikt met acht partijen. Het moet gaan om de inhoud en het regeerprogramma".

Een gelijkaardige boodschap weerklonk in de RTBF-studio's uit de mond van Ecolo-kopstuk Olivier Deleuze. "Wij willen deel blijven uitmaken van deze ploeg om onze stellingen te verdedigen", aldus Deleuze.

Volgens hem is de groene familie bereid tot compromissen op het socio-economische vlak, net zoals het compromissen heeft gesloten op het communautaire vlak.

'Akkoorden steunen'Als de groenen toch gewipt zouden worden bij de komende besprekingen rond de begroting en het regeerprogramma, dan zal Groen! de bereikte communautaire akkoorden wel blijven steunen. Van Besien in De zevende dag: "BHV is nu gesplitst, laat het gesplitst. Wij gaan de bereikte akkoorden niet opblazen".

Daarmee zwakt hij enkele uitspraken van Groen!-Kamerlid Kristof Calvo af. Die had gisteren op deze website CD&V en Open VLD gewaarschuwd voor het discours dat ze gebruiken. "Ze hebben ons nodig voor het communautaire, dus het zou niet verstandig zijn in andere discussies met onze voeten te spelen", waarschuwde Calvo. (Belga/KVDA)

Onze partners