Van Besien: 'De Wever verdedigt de rijke Vlaming'

11/07/11 om 10:48 - Bijgewerkt om 10:48

Volgens Groen!-voorzitter Wouter Van Besien verdedigt Bart De Wever (N-VA) niet de Vlaamse middenklasse, maar wel de rijke Vlaming.

Dat schrijft Van Besien in een opiniestuk in De Standaard over de kritiek van Bart De Wever op de sociaaleconomische voorstellen van formateur Elio Di Rupo (PS).

Van Besien: 'Asociale visie op rechtvaardigheid' Van Besien ziet in De Wevers kritiek een 'agressieve aanval op de herverdeling' en 'de asociale visie op belastingen en rechtvaardigheid'.

Di Rupo presenteerde een reeks maatregelen zoals een hogere taks op beurstransacties en een verhoging van de lasten op de grootste en meest vervuilende bedrijfswagens. 'Fenomenen die ik allemaal niet meteen associeer met de werkende middenklasse', luidt het.

Van Besien: 'De Wever gebruikt foute cijfers'

'Het beeld dat de nota-Di Rupo de rijkeren aanpakt eerder dan de middenklasse, past echter niet in het kraam van de N-VA, die zich dubbel plooit om te 'bewijzen' dat de nota-Di Rupo vooral de middenklasse treft.' Om zijn gelijk te staven hanteert De Wever onjuiste cijfers, zegt Van Besien.

'Hij stelt zich op als de vakbond van de Vlaamse middenklasse', verduidelijkt Van Besien aan de VRT-radio. Maar feitelijk 'verdedigt hij de hogere middenklasse en de rijken'.

Van Besien: 'Hoe verdeel je de inspanning?' De aanzetten van Di Rupo om de lage lonen en laagste uitkeringen 'iets omhoog te trekken' - zoals het optrekken van de minimumpensioenen - vallen voor Groen! 'te mager' uit, aldus de opiniebijdrage. 'Voor de N-VA zijn ze onaanvaardbaar.'

'Er zal een serieuze inspanning moeten gebeuren met een mix van besparingen en belastingen', zei Van Besien op de radio. Zowel nieuwe besparingen als belastingen 'zullen pijn doen, de vraag is: hoe verdeel je de inspanning?'. (Belga/SD)

Onze partners