Van Besien: "Als Open VLD eruit stapt, zijn we al met zeven"

19/09/11 om 17:53 - Bijgewerkt om 17:53

"Ik hoor Open VLD zeggen dat het met acht teveel is. Dan zou ik zeggen: als zij eruit stappen, dan zijn we al met zeven. Misschien is dat ook een oplossing", aldus Wouter Van Besien van Groen!.

"Als Open VLD eruit stapt, dan zijn we al met zeven. Misschien is dat ook een oplossing". Dat verklaarde Groen!-voorzitter Wouter Van Besien maandag naar aanleiding van de discussie over welke partijen deel moeten uitmaken van een volgende federale regering. Als het van Open VLD afhangt, zal die regering uit minder partijen bestaan dan de acht die tot nog toe aan tafel hebben gezeten. "Mijn standpunt is nog steeds hetzelfde: je vormt een regering met het

aantal partijen dat nodig is om die te vormen en dat zijn er geen acht", herhaalde De Croo zondag zijn standpunt in De Zevende Dag. De liberale voorzitter noemde geen namen, maar het is duidelijk dat hij richting Groen! keek.

Van Besien kaatst de bal terug. "Ik hoor Open VLD zeggen dat het met acht teveel is. Dan zou ik zeggen: als zij eruit stappen, dan zijn we al met zeven. Misschien is dat ook een oplossing", zei hij voor aanvang van de onderhandelingen met formateur Elio Di Rupo in het voorzitterschap van de Kamer.

"We hebben voor het regeerakkoord verschillende punten die we graag willen realiseren", ging Van Besien voort. "Dat gaat over een echte keuze voor hernieuwbare energie en dus voor de uitstap uit kernenergie, over het reguleren van de bankensector en over het verhogen van de laagste uitkeringen die onder de Europese armoedegrens liggen".

"Van mij mogen ze erbij, maar ik ben geen formateur", liet SP.A-onderhandelaarster Caroline Gennez vanop afstand noteren.

"Onhandig"

Ecolo vindt intussen de uitspraken over de samenstelling van de volgende regering "onhandig, zelfs totaal ongeschikt".

"We staan momenteel voor een gevoelig moment in de onderhandelingen met deze week de onderhandelingen over de financieringswet en over de overdracht van bevoegdheden, die minstens even belangrijk en complex zijn als BHV", stellen Ecolo-covoorzitters Jean-Michel Javaux en Sarah Turine maandag.

(Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners