Van Bellingen na de Pietenstorm: 'Wie middenveld laat zwijgen, raakt aan het DNA van Vlaanderen'

14/11/16 om 22:33 - Bijgewerkt op 15/11/16 om 00:08

Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum, reageert op de uitlatingen van minister Homans, onder andere rond de subsidies van het forum: 'We willen een serieus gesprek met de minister'.

Van Bellingen na de Pietenstorm: 'Wie middenveld laat zwijgen, raakt aan het DNA van Vlaanderen'

Wouter Van Bellingen © .

Het Pietenpact beheerste de afgelopen dagen het maatschappelijk debat. Met de overeenkomst beloofden onder andere Studio 100 en Dreamland dat ze Zwarte Piet enkel nog zouden tonen met hoogstens wat roetvegen. De reacties varieerden van bijzonder positief tot vernietigend.

Het Minderhedenforum gaf van het begin aan het pact nog niet te willen tekenen. 'Wij waren sterk verrast toen de initiatiefnemers het Pietenpact lanceerden', legt directeur Wouter Van Bellingen uit. 'Hoewel we het pact genegen zijn, was er nog geen duidelijkheid over het eindpunt van het pact.' Eerder liet hij optekenen dat onder andere de pagekledij van Zwarte Piet er nog steeds een verwijzing is naar de slavernij. 'Voor ons moet het pact dynamisch zijn en niet statisch', klonk het toen.

'Daarnaast vonden we de timing, 11 november, niet zo goed. Men had het beter vroeger voorgesteld of gewacht tot het voorjaar, zodat mensen de kans zouden krijgen om te wennen', zegt Van Bellingen.

Nuancering van Homans

Vlaams Minister Liesbeth Homans (N-VA) zei maandagochtend dat de houding van het Minderhedenforum een brug te ver ging en dat 'het Minderhedenforum geen subsidies krijgt om deze Zwarte Piet-onzin uit te kramen.' Beweging.net, vroeger ACW, beschuldigde Homans ervan sociale organisaties te willen muilkorven. 'Het is absoluut ongezien dat een minister dreigt subsidies af te nemen wanneer standpunten van een organisatie niet overeenkomen met haar eigen visie', klonk het daar.

In een video op deredactie.be nuanceerde Homans later op de middag haar boodschap. 'Wij subsidiëren het Minderhedenforum. Daar moet het zich rekenschap van geven. Het moet met het algemeen belang van de achterban bezig zijn en dat doet het hier niet.'

Van Bellingen nodigde Homans 's ochtends al uit voor een gesprek, maar is wel scherp voor de minister. 'We zijn niet geschrokken, wel ontgoocheld. We vertegenwoordigen de zwaksten in de samenleving, de mensen die geen stem hebben. Het forum, en het middenveld in het algemeen, moet onafhankelijk haar standpunten kunnen ontwikkelen. Wie het middenveld doet zwijgen, tast het DNA van Vlaanderen aan. Trouwens, het zou raar zijn dat we binnen het Minderhedenforum ook niet de minderheden binnen de minderheid zouden vertegenwoordigen."

'De pietenkwestie ligt stil tot na 6 december. Daarna gaan we in gesprek met onder andere deBuren (initiatiefnemer van het Pietenpact, nvdr)', bevestigt Van Bellingen. Daarnaast willen we ook een serieus gesprek met de minister, maar dat hoeft niet op de straatstenen te gebeuren.'

(JVL)

Onze partners