Vakbondstop Ford Genk gegijzeld door actievoerders toeleveraars

17/01/13 om 23:13 - Bijgewerkt om 23:13

Honderd actievoerders van de toeleveranciers bij Ford Genk houden drie vakbondstoplui gegijzeld in het Genkse stadhuis. Ze verwijten hen dat ze het actiecomité aan de stakingspost niet hard genoeg verdedigen.

De vergaderingen die donderdagnamiddag moesten plaatsvinden tussen de gewestelijke vakbondssecretarissen, de hoofdafgevaardigden van de vier toeleveringsbedrijven en de directies van die vier ondernemingen zijn volledig uit de hand gelopen.

Eén overleg

Het begon al met een voorafgaandelijke meeting tussen de gewestelijke secretarissen en de hoofdafgevaardigden. Tot die laatste groep behoort ook Patrick Trusgnach, die als spreekbuis optreedt voor het actiecomité dat nog steeds de doorgang naar de toeleveringsbedrijven verspert.

De secretarissen waren het eens met de eis van de actievoerders om één sociaal overleg te organiseren voor de vier bedrijven samen. Maar de directies weigeren dat, aangezien ze dan allemaal ook met de meest radicale actievoerders aan tafel moeten.

Politie massaal aanwezig

Daarop heeft de intussen massaal opgetrommelde harde kern zich tegen de vakbondstop gekeerd. Luc Prenen (ACV), Rohnny Champagne (ABVV) en Luc Nijs (ACLVB) worden intussen al enkele uren gegijzeld in het vergaderlokaal.

De politie is massaal aanwezig, maar grijpt voorlopig niet in. Het is duidelijk dat de drie afgevaardigden zich bedreigd voelen.

Burgemeester bemiddelt

Samen met de politie is ook de Genkse burgemeester Wim Dries het stadhuis binnengegaan om de gemoederen te bedaren. De actievoerders eisen dat ze eerst tot een telefonisch akkoord komen met de directies over gemeenschappelijke overlegmomenten en de betaling van de niet-erkende stakingsdagen.

De directies van de toeleveringsbedrijven zijn intussen al lang naar huis, maar via de telefoon wordt er nog steeds gesproken. De woedende actievoerders aan de deur eisen dat de vakbondstop op die manier verder onderhandelt over hun eisen.

Het meest recente compromis zou zijn dat er in vier lokalen naast elkaar wordt vergaderd, waarbij de vakbondsmensen dan kunnen pendelen van de ene onderhandelingstafel naar de andere. Maar daar hebben de directies hun fiat nog niet voor gegeven. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners