Vakbondsfront trekt algemene staking van 7 oktober in

© belga

De vakbonden roepen niet langer op tot een algemene staking op 7 oktober naar aanleiding van de tweede verjaardag van de regering-Michel, nu de begrotingsgesprekken van die regering uitlopen. De opschorting werd dinsdag in het vakbondsfront van ACV, ABVV en ACLVB beslist na apart overleg binnen de bonden zelf.

De nationale betoging van 29 september vindt gewoon plaats. Op 7 oktober zullen er wel acties zijn in bepaalde sectoren en bedrijven. Later, eens de regeringsmaatregelen duidelijk zijn, worden “indien nodig alle actiemiddelen aangewend”.

De bonden herhalen de gekende kritiek: “Twee jaar na aantreden van de regering-Michel is er geen reden tot feesten. Voor de werknemers: hogere facturen, minder sociale bescherming, meer werken, langer werken, steeds meer flexibiliteit tegen een loon dat niet meestijgt. De bedrijven en grote vermogens krijgen alleen maar cadeaus”, klinkt het in een gemeenschappelijke boodschap.

Maar: “Wat de datum van 7 oktober betreft werd door het gemeenschappelijk vakbondsfront beslist de algemene staking op te schorten. Dit omdat de regering-Michel aankondigde een nieuwe begroting te zullen uitwerken tijdens de zomervakantie. Intussen liet ze weten dat ze haar begroting pas in oktober voorstelt. De vakbonden zullen niet nalaten het resultaat daarvan grondig te bestuderen. Indien nodig worden alle actiemiddelen aangewend.”

“De algemene staking op 7 oktober wordt opgeschort omdat de regering vertraging heeft opgelopen bij de begrotingsopmaak”, verduidelijkt ACV-voorzitter Marc Leemans. Volgens de ACV-voorzitter ziet het er sterk naar uit dat er pas met de ‘state of the union’ van premier Charles Michel op 11 oktober in de Kamer meer duidelijkheid zal zijn over de maatregelen die de centrumrechtse coalitie wil doorvoeren. “We gaan dan de regeringsmaatregelen grondig bekijken en evalueren en er de gepaste acties aan koppelen.”

Volgens de drie bonden wordt er op 7 oktober in bepaalde sectoren en bedrijven actiegevoerd “onder verschillende vormen om druk te zetten op de werkgevers die liever politiek lobbyen dan sociaal overleg te voeren”.

De bonden willen hiermee volgens Leemans aangeven dat ze het niet pikken dat “bedrijven zich achter de rug van de regering verschuilen en maatregelen bepalen en aansturen”. Die acties kunnen volgens de ACV-voorzitter allerlei vormen aannemen in functie van de sectoren en bedrijven, en zullen in vakbondsfront gebeuren.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content