Vakbondsfront roept op tot 24 urenstaking op 23 november

26/10/15 om 16:17 - Bijgewerkt om 16:16

De christelijke en de socialistische vakbond roepen gezamenlijk op tot een 24 urenstaking op 23 november in de regio Charleroi.

Vakbondsfront roept op tot 24 urenstaking op 23 november

© Belga

De christelijke en de socialistische vakbond roepen gezamenlijk op tot een 24 urenstaking op 23 november in de regio Charleroi. De actie is gericht tegen de 'vele antisociale maatregelen' van de regering, klinkt het in een persbericht. De liberale vakbond beslist dinsdag over deelname.

Een week na de algemene staking die de Franstalige socialistische vakbond FGTB organiseerde in Luik, wordt een nieuwe actie aangekondigd, op 23 november in de regio Charleroi. Dit keer gaat het om een actie in een gemeenschappelijk front van de christelijke (CSC) en de socialistische bond (FGTB). Zij roepen op tot een 24 urenstaking, zo staat in een persbericht dat werd verstuurd door de christelijke vakbond in Charleroi.

'Werknemers zijn onmisbaar'

De actie is gericht tegen maatregelen als de indexsprong, het optrekken van de pensioenleeftijd, de taxshift en de afbouw van de openbaredienstverlening. 'Onze alternatieven ijveren voor een houdbare en duurzame economie, die steunt op een maatschappelijk model dat een kwalitatieve openbaredienstverlening garandeert, een sterke sociale bescherming, een rechtvaardige fiscaliteit en vrij sociaal overleg, zonder ongerechtvaardigde loonblokkering door de regering', klinkt het in het persbericht. 'De werknemers zijn onmisbaar. Ze willen geen geschenken, ze eisen alleen maar een eerlijke opbrengst voor de rijkdom die ze produceren.'

Gemeenschappelijk front

Dat de oproep in gemeenschappelijk front is, is opvallend. Begin deze maand had Marc Leemans, de voorzitter van de christelijke vakbond ACV/CSC, nog verklaard dat voor zijn vakbond stakingsacties 'momenteel niet aan de orde zijn.'

'Of we deelnemen aan het actieplan hangt af van het type. Een actieplan mag niet meteen naar het zwaarste middel grijpen', reageerde Leemans toen op de aankondiging van het ABVV dat het provinciale actiedagen zou gaan organiseren. De christelijke vakbond nam ook niet deel aan de algemene staking in Luik.

De liberale vakbond (ACVLB) laat weten dat hij tijdens zijn nationaal comité van dinsdag 27 oktober zal beslissen om al dan niet deel te nemen aan de actiedag in Charleroi. (Belga/AVE)

Onze partners