'Vakbondsactie was al langer gepland' (ACV)

05/02/13 om 19:04 - Bijgewerkt om 19:04

De actie van 21 februari, waartoe het vakbondsfront een tiental dagen geleden al besliste, is een protest tegen onder meer de loonblokkering, het statuut arbeiders/bedienden en de indexhervorming, zegt ACV-voorzitter Marc Leemans.

'Vakbondsactie was al langer gepland' (ACV)

© Belga

De actie op 21 februari heeft volgens Leemans niets te maken met de beslissing van de socialistische vakbond ABVV om het sociaal overleg op te schorten.

Volgens Leemans hebben de vakbonden in gemeenschappelijk front tien dagen geleden al beslist om op 21 februari te mobiliseren in Brussel. "Maar dat zijn twee verschillende dossiers", klinkt het. De mobilisering vormt een protest tegen onder meer de loonblokkering, het beperken van de vrijheid van onderhandelen in bepaalde sectoren, het statuut arbeiders/bedienden en de indexhervorming, zegt de ACV-voorzitter.

Ook de liberale vakbond ACLVB laat weten dat de actie al langer gepland was. "Het is geen geheim dat vele maatregelen voor de ACLVB en de andere vakbonden niet door de beugel kunnen, waaronder bijvoorbeeld de loonblokkering en de uitholling van het indexmechanisme", zo staat in een persbericht.

Getalm van de regering

De reden voor het opschorten van het sociaal overleg is volgens Leemans het getalm van de regering om te antwoorden op de voorstellen van werkgevers en vakbonden.

Dat de regering telkens nog over de voorstellen die door de Groep van Tien worden geformuleerd moet nadenken, helpt de zaken niet vooruit en zorgt voor zenuwachtigheid. De ACV-voorzitter dringt aan op een snel antwoord van de regering op alle voorstellen.

De bedoeling is om tegen uiterlijk 18 februari een akkoord te hebben. Niet alleen over de modernisering van de arbeidsmarkt/arbeidstijd waarover de sociale partners eind vorige week een tekst overmaakten aan de regering, maar ook over eerdere akkoorden die ze bereikten. Dat gaat dan over bijvoorbeeld de welvaartsvastheid en lastenverlagingen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners