Vakbonden VRT willen op 9 juni staken

02/06/10 om 19:49 - Bijgewerkt om 19:49

De bonden willen een 24-urenstaking organiseren. De Vlaamse regering betreurt de aangekondigde actie.

De vakbonden bij de VRT hebben voor woensdag 9 juni een 24-urenstaking aangekondigd. De actie houdt verband met de besparingen bij de openbare omroep.

Het personeel van de VRT spreekt zich donderdagnamiddag 3 juni tijdens een personeelsvergadering over de staking uit.

De openbare omroep moet tegen eind 2011 zowat 65 miljoen euro extra besparen. De vakbonden legden eind maart een besparingsplan ter waarde van 38,2 miljoen voor aan de raad van bestuur.

Dat bedrag werd na onderhandelingen met de directie op 42,7 miljoen euro gebracht. Intussen zou er uitzicht zijn op een akkoord over efficiëntiemaatregelen ter waarde van 44 miljoen euro.

Het resterende gat is volgens de bonden echter niet dicht te rijden zonder afbraak van de openbare omroep. Daarom willen ze op 9 juni, vier dagen voor de verkiezingen, een hele dag, vanaf 6 uur 's morgens, staken.

Vlaamse regering betreurt

De Vlaamse regering betreurt de aangekondigde stakingsacties. Vlaams minister-president Kris Peeters en zijn viceminister-presidenten Ingrid Lieten en Geert Bourgeois riepen alle partijen woensdag op het overleg niet te verlaten, maar in te zetten op een constructieve dialoog met het oog op het bereiken van een definitief akkoord.

Onze partners