Vakbonden: ‘Veel VRT-medewerkers zitten echt op hun tandvlees’

© belga

In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, kent de VRT absoluut geen te ruime personeelsbezetting, zeggen de vakbonden.

De voorbije afslankingen hebben ervoor gezorgd dat de openbare omroep eerder een krappe personeelsbezetting heeft. Veel VRT-medewerkers zitten echt op hun tandvlees. Dat hebben de vakbonden donderdag gezegd in de commissie Media in het Vlaams Parlement, waar gedebatteerd wordt over de nieuwe beheersovereenkomst.

Carlos Van Hoeymissen van het ACV behandelde donderdag de negatieve werkbeleving en de hoge werkdruk bij de openbare omroep. Hij citeerde cijfers uit de sociale balans. “Eind 2007 zaten we gemiddeld aan minder dan 2.900 voltijdse equivalenten (VTE). Voor 2015 komen we uit op iets meer dan 2.200 VTE’s. Dat zijn ruim 650 VTE’s of bijna een kwart minder.”

Burn-out

Van Hoeymissen benadrukt dat het VRT-personeel geen verder efficiëntiewinsten meer kan behalen zonder de werkdruk nog verder op te voeren. “De medewerkers zitten op hun tandvlees. Heel wat van hen, ook schermgezichten, zijn ten prooi gevallen van overmatige stress en burn-out”, aldus Van Hoeymissen.

De VRT-vakbonden hebben de problemen van hoge werkdruk, negatieve arbeidsbeleving en burn-out reeds meer dan een jaar geleden op de agenda van het sociaal overleg geplaatst. De bonden voegen er aan toe dat werknemers uit de mediasector door hun creatieve bevlogenheid net heel vatbaar zijn voor de gevolgen van een negatieve arbeidsbeleving. “Zij hebben net extra aandacht en ondersteuning nodig voor hun acute stressproblemen”, aldus Van Hoeymissen.

De bonden verwachten een openbare omroep met werkbare jobs waar medewerkers zich goed voelen en zich ten volle kunnen ontplooien zonder dat ze gedreven worden in de richting van psychische en fysieke problemen. “Wij vragen het aspect van een ‘werkbare’ VRT als strategische doelstelling in de nieuwe beheersovereenkomst.”

Sociaal Charter

Van Hoeymissen verwees daarbij ook naar het Sociaal Charter. De openbare omroep speelt daarin een voortrekkersrol en de andere partners zijn onder meer de vakorganisaties van de private mediabedrijven, de facilitaire bedrijven en de producenten. Het charter werd eind 2013 getekend, maar de VRT-bonden vragen zich af of er al concrete resultaten zijn bereikt. “Hebben we de spelers in de mediasector aangespoord om de geldende sociale wetgeving te respecteren? Hebben we de faire concurrentie tussen de verschillende spelers gegarandeerd?” De bonden vinden alleszins dat de VRT een voortrekkersrol moet blijven spelen. “De VRT moet sociaal marktversterkend zijn. We vragen dat het Sociaal Charter ook in de praktijk wordt gerealiseerd en dat dit in de nieuwe beheersovereenkomst verankerd wordt.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content