Vakbonden stoppen met acties op Brussels Airport

06/08/15 om 18:39 - Bijgewerkt om 18:39

De vakbonden zijn tevreden over het 'zeer constructieve' gesprek met de luchthavenuitbater over de problematiek rond het veiligheidspersoneel en maken dan ook een einde aan de stiptheidsacties op de luchthaven.

Vakbonden stoppen met acties op Brussels Airport

© Belga

Dat meldt Bart Neyens van ACOD. Ook ACV Transcom, dat niet deelnam aan de acties maar wel aanwezig was op de vergadering donderdag, is tevreden.

'De luchthavenuitbater kan zich vinden in de pistes die wij vooropstellen', zegt Neyens. 'Zo heeft hij bevestigd dat er geen externe bewakingsfirma zal worden aangesteld, waardoor de werkzekerheid gegarandeerd is. Daarnaast wil de uitbater een sterke, onafhankelijke regulator, die momenteel onbestaande is. Dat willen we allebei, enkel de minister blijft achter.'

ACV Transcom voegt toe dat alle partijen beaamden dat er lacunes zijn in de wetgeving en dat 'iedereen ook op dezelfde lijn stond dat de werking van het DGLV (Directoraat-Generaal van de Luchtvaart, red.) te wensen overlaat en iedereen gebaat is bij een sterke regulator en auditmechanismen'.

ACLVB en ACOD hebben na het gesprek dan ook besloten hun stiptheidsacties stop te zetten. 'De passagiers en de luchthaven zullen dus geen hinder meer ondervinden', zegt Neyens.

Minister

De vakbonden bereiden zich nu voor op het gesprek met minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) op 10 september, waarin ze 'de minister op haar verantwoordelijkheid zullen wijzen', zegt Neyers.

ACV voegt nog toe dat ook de betrokkenheid van Binnenlandse Zaken heel belangrijk is. De vakbond 'voelt zich gesterkt dat via overleg toch een aantal zaken het best geregeld en uitgepraat worden, al zal ACV Transcom niet aarzelen om effectief naar het wapen van de actie te grijpen op de momenten dat het nodig is'. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners