Vakbonden politiepersoneel dienen nationale stakingsaanzegging in

22/08/14 om 11:40 - Bijgewerkt om 11:40

De vakbonden voor het politiepersoneel (ACV-Politie, ACOD-Politie, NSPV en VSOA-Politie) dienen samen een nationale stakingsaanzegging in. Oorzaak is het uitblijven van een oplossing voor het vervroegd pensioen.

Vakbonden politiepersoneel dienen nationale stakingsaanzegging in

Helikopter van de Belgische politie © BELGA

ACV-Politie, ACOD-Politie, NSPV en VSOA-Politie hebben besloten om in gemeenschappelijk vakbondsfront een nationale stakingsaanzegging in te dienen. Oorzaak is het uitblijven van een oplossing voor het vervroegd pensioen. Dat heeft ACV-Politie gemeld.

Begin juli oordeelde het Grondwettelijk Hof dat het niet kon dat gewezen Rijkswacht officieren bij de pensioenhervorming hun gunstigere leeftijdsvoorwaarde voor vervroegd pensioen konden behouden, terwijl andere officieren binnen de geïntegreerde politie pas op 62 jaar met vervroegd pensioen kunnen. Het hof vernietigde de uitzondering "voor de geïntegreerde politie" in de wet van december 2012 die de pensioenhervorming voor de overheidssector regelt.

De hervorming kwam er op vraag van KKOLP en SYPOL, die het niet eens waren met de bestaande uitzonderingen voor vervroegd pensioen. "Alle 37.000 personeelsleden van de politie zijn de dupe van de nieuwe procedure. Dit kan voor ons niet. We hebben aangedrongen op een oplossing op korte termijn, maar die komt er niet", meldt Jan Adam, secretaris ACV-Politie.

De vier genoemde politiebonden eisen een "concreet initiatief waarbij het arrest van het Grondwettelijk Hof wordt nageleefd en anderzijds een herstel van de ontnomen rechten wordt gegarandeerd". De stakingsaanzegging loopt van 8 of 9 september tot begin volgend jaar. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners