Vakbonden plannen algemene staking op 7 oktober

© Belga

De vakbonden willen op 7 oktober een algemene staking houden tegen het beleid van de regering-Michel. Het voorstel tot staken gaat nu naar de achterban, zo werd in het dinsdag vakbondsfront beslist. Dat meldt ACV-voorzitter Marc Leemans.

‘In het vakbondsfront is er een akkoord om dit voor te leggen voor consultatie aan de achterban’, aldus Leemans.

De bonden kwamen in front een heel actieplan overeen. Met hun acties willen ze “het volledig onevenwichtig en onrechtvaardig beleid” van de federale regering aankaarten.

Maar de christelijke bond volgt de eerdere stakingsoproep voor 24 juni van het ABVV dus niet. Het ACV houdt het die week op sensibiliseringsacties in de bedrijven. “Wij kiezen die week dus voor andere vormen van actie”, zegt Leemans. De bond wil rekening houden met de examenperiode en de mensen die dan reeds op vakantie vertrekken, klinkt het. De socialistische bond roept dus wel tweemaal op tot een algemene staking.

De bonden kwamen in front een resem acties overeen. Na de gemeenschappelijke interprofessionele betoging op 24 mei volgt opnieuw een manifestatie op 31 mei in de openbare sector, opnieuw in front en met de steun van de privé.

Van 20 tot 24 juni willen de bonden sensibiliseren in de bedrijven. daarbij denken ze aan pamfletten uitdelen, infovergaderingen voor of na de shift en dies meer. Alvast het ABVV wil die week dus afronden met een staking. Die 24ste juni zal ook de socalistische spoorvakbond meestaken, bevestigde secretaris Ludo Sempels.

Van 25 mei tot 17 juni is er ook sprake van thematische acties.

Het protest verhuist dan naar het najaar. Een derde grote betoging is voorzien in front op 29 september. “Om de regering Michel te herdenken”, aldus Leemans.

De liberale vakbond ACLVB benadrukt dat ze zich nog moet uitspreken over de deelname aan de staking van 24 juni waartoe het ABVV oproept. Ook over deelname aan de betoging in september en de staking in oktober moet de ACLVB zich nog uitspreken. Dat is de 25e mei gepland in het nationaal comité, voegt de woordvoerder van de bond toe.

Volgens Leemans was er bij het ACV geen onenigheid over de ABVV-staking van eind juni. “De voorstellen van het ACV aan het vakbondsfront werden unisono geformuleerd, ook over 24 juni.”

Steen des aanstoot is dus het beleid van de centrumrechtse regering van premier Charles Michel. Leemans hekelt onder meer de “aanval op de koopkracht”, “werkbaar werk dat onwerkbaar wordt”, een “oneerlijke fiscaliteit” of de pensioenmaatregelen zoals de verhoging van de minimumleeftijd voor het brugpensioen.

De prioriteiten van het vakbondsfront zijn de koopkracht, een kwaliteitsvolle openbare diensten, de sociale zekerheid, kwaliteitsvolle banen, een rechtvaardige fiscaliteit en de eindeloopbaan.

Unizo veroordeelt ‘Gevaarlijke gijzelingsacties’

Unizo-topman Karel Van Eetvelt reageert bijzonder scherp op het actieplan van de vakbonden, dat bestaat uit nationale stakingen en betogingen. “Een oorlogsverklaring”. “Gijzeling”. “Daden die terroristen gebruiken”. “Gevaarlijk”, aldus de topman van de ondernemersorganisatie.

Van Eetvelt vindt de acties van de bonden “bedroevend”. Het toont volgens hem “hoe ze in elkaar zitten: sociaal overleg dient voor hen enkel als ze geld van anderen kunnen uitdelen”. De Unizo-topman is vooral kwaad over de nationale stakingen. “Dat komt neer op het gijzelen van bedrijven en de gewone burger. Het is een duidelijke oorlogsverklaring”.

Voor Van Eetvelt zijn het dan ook louter politieke acties van de vakbonden, waarbij een democratisch verkozen regering onder druk wordt gezet. “Dat is een gevaarlijke evolutie. Democratie interesseert hen enkel als het hen uitkomt”. Van Eetvelt noemt de stakingen gijzelingsacties. “Dat zijn daden die terroristen toepassen”.

De topman van de ondernemersorganisatie vindt dat de vakbonden “brute macht” gebruiken. Hij houdt zijn hart vast voor de “opruiende taal” die het ABVV en ACV gebruiken. Wat Unizo betreft is het sociaal overleg momenteel dood. “De vakbonden hebben het een eersteklas begrafenis gegeven”. Overleg is op die manier niet mogelijk. “Met gijzelnemers kun je toch niet overleggen?”. De topman hoopt dat de rede bij de bonden terugkeert. (Belga/JH)

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content