Vakbonden: 'Personeel Dexia levert in, ondanks functiepremie'

06/01/12 om 15:08 - Bijgewerkt om 15:08

De vakbonden bij Dexia Holding verdedigden de CAO die werd afgesloten bij de restbank en die voorziet in een 'functiepremie'. "Het gaat hier niet om een bonus. Integendeel, het personeel levert in", verklaarde vakbond LCB.

Vakbonden: 'Personeel Dexia levert in, ondanks functiepremie'

© Belga/AFP

Volgens de vakbonden werd er afgesproken dat er geen bonussen of variabel loon zou worden uitgekeerd bij de holding. Maar om de ruim 300 personeelsleden van Dexia Holding toch nog te motiveren om aan de slag te blijven bij de restbank, die op termijn moet worden ontmanteld, is bij de jongste CAO-onderhandelingen wel een functiepremie afgesproken.

"Het gaat om een eenmalige premie, die enkel voor 2011 wordt uitgekeerd", aldus vakbondsafgevaardigde Elke Maes van LBC.

Geen bonus

Ze begrijpt de commotie bij de buitenwereld, omdat het verhaal gebracht wordt als een bonus. "Maar dat is het niet, de mensen krijgen niets extra, integendeel", klinkt het. Volgens haar leveren sommige categorieën zwaar in, bijvoorbeeld het hoger kader.

"De toekomst van de meeste van die mensen is maar tot april volgend jaar gegarandeerd bij de Holding. Hun bijdrage is echter nog zeer waardevol bij het afwikkelen van de ontmanteling, maar intussen trekken headhunters wel aan hun mouw. Men kan zich geen leegloop permitteren", aldus de vakbondsvrouw.

Socialistische vakbond niet akkoord

De LBC is wel de enige die de premies voor het hoger kader verdedigt. De socialistische vakbond heeft die aparte CAO niet ondertekend omdat ze de bedragen buitensporig vindt en dat niveau bovendien verantwoordelijkheid draagt voor wat misgelopen is met Dexia.

Voor de gewone bedienden verdedigt de bond wel de premie. "Zij hebben de gevolgen van het mismanagement het meeste gevoeld, zij staan rechtstreeks in contact met de klanten en in hun rangen zijn door drie opeenvolgende besparingsrondes 800 collega's verdwenen." Ook de liberale vakbond ACLVB verzette zich tegen de bonussen voor de topkaders.

Vanaf april 2013 is nog slechts een veertigtal personeelsleden nodig op het niveau van Dexia Holding. De rest van het personeel kan mogelijk bij Dexia Bank aan de slag, maar over de precieze jobinvulling bestaat nog onzekerheid. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners