Vakbonden: 'N-VA valt syndicale beweging voortdurend aan'

31/01/13 om 07:14 - Bijgewerkt om 07:14

De internationale vakbonden reageren geërgerd op de N-VA. 'De partij valt de syndicale beweging voortdurend en ongegrond aan,' luidt het in een reactie op N-VA-parlementslid Theo Francken die bekendmaakte dat de bonden belastingen ontdoken met de oprichting van een fiscale constructie.

Vakbonden: 'N-VA valt syndicale beweging voortdurend aan'

© Belga

Het Internationaal Vakverbond (IVV) en het Europees Vakverbond (EVV) halen uit naar de N-VA. Volgens de beide vakbondskoepels kaderen de beweringen dat ACV en ABVV via een fiscale constructie roerende voorheffing ontwijken "binnen de permanente en ongegronde aanvallen van deze politieke partij op de syndicale beweging in België".

Het IVV en EVV reageren op de berichtgeving in De Standaard, uitgebracht door N-VA-kamerlid Theo Francken. ACV en ABVV zouden voor de bouw van het internationaal vakbondshuis Maison Syndicale Internationale geld hebben geleend. Daarop zou geen roerende voorheffing worden betaald.

Stichting

Beide koepels zeggen de beschuldigingen grondig te onderzoeken. Bij de oprichting van de geviseerde stichting - om het gebouw te kunnen optrekken - werd aan alle noodzakelijke, wettelijke verplichtingen voldaan, zo luidt het. Sinds de oprichting van de stichting werd de boekhouding jaarlijks onderworpen aan een audit door bevoegde accountants.

Aanvallen

Het IVV en het EVV onderzoeken momenteel de situatie ten einde vast te stellen of er maatregelen moeten genomen worden. "Het IVV en het EVV weerleggen de beweringen die geformuleerd werden door de N-VA en die kaderen binnen de permanente en ongegronde aanvallen van deze politieke partij op de syndicale beweging in België".

ABVV reageert niet afzonderlijk op de beschuldigingen. ACV ontkent geld te hebben verdiend aan het vakbondshuis. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners