Vakbonden en werkgevers niet eensgezind over index

15/02/12 om 17:02 - Bijgewerkt om 17:02

In politieke kringen worden weer her en der ballonnetjes opgelaten over een aanpassing van het indexsysteem. Vakbonden en werkgevers nemen ook hun posities in.

Vakbonden en werkgevers niet eensgezind over index

© Belga

Nu het indexsysteem weer over de politieke tongen rolt, nemen ook vakbonden en werkgevers opnieuw hun posities in. De meningen blijven verdeeld. Ondernemersorganisatie Unizo vindt dat een aanpassing van het indexsysteem "een negatieve spiraal kan doorbreken", terwijl volgens de christelijke vakbond de index juist niet het probleem is.

Unizo voorstander van aanpassing indexsysteem

Unizo vindt dat het indexsysteem dringend aangepast moet worden. "De koopkracht van de mensen moet uiteraard bewaakt worden, maar dit moet op een verstandige manier gebeuren, rekening houdend met de economische realiteit en met een langetermijnperspectief", zegt Unizo. "Gebeurt dat niet, dan wordt een negatieve spiraal gecreëerd waar ondernemers moeilijk uit geraken."

De vakbonden huiveren van een aanpassing aan het indexsysteem. Het ACV haast zich om te benadrukken dat in het regeerakkoord is afgesproken om de index te vrijwaren. "Niet de index is het probleem maar wel de ongecontroleerde energieprijzen", zegt ACV-voorzitter Marc Leemans.

ACV: 'Index is niet het probleem'

Het ACV zegt voorstander te zijn om de loonkosten te beheersen, maar ziet daarvoor "betere alternatieven dan een eenzijdige ingreep via de index". De vakbond bedoelt daarmee dat de lasten op arbeid verminderd kunnen worden en vervangen door een alternatieve financiering van de sociale zekerheid waarbij ook vermogens en andere inkomstenbronnen worden aangesproken.

De liberale vakbond vindt dan weer dat de regering alle elementen "in hun juiste context" aan Europa moet uitleggen en hen overtuigen van "het belang van ons automatisch indexsysteem voor de Belgische economie". (Belga/INM)

Onze partners