Vakbonden dreigen opnieuw met spoorstaking

22/10/12 om 12:48 - Bijgewerkt om 12:48

De socialistische overheidsvakbond ACOD heeft een stakingsaanzegging ingediend voor 29 en 30 oktober. Of er effectief ook wordt gestaakt, moet worden afgewacht.

De aanzegging kwam er omdat de achterban erg ongelukkig was met wat voorlopig uit de bus kwam bij het overleg tussen de vakbonden en minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette, en om een spontane staking te vermijden.

De aanzegging zou lopen voor de periode 29 tot 30 oktober. Maar volgens Jean-Pierre Goossens, voorzitter van het Vlaamse ACOD Spoor was het niet de bedoeling om dit te communiceren. Het was minister Magnette die het bekend maakte.

Hij was niet te spreken over de nieuwe stakingsaanzegging. "Ze stellen zich negatief op. Wij onderhandelen niet onder bedreiging", zegt zijn woordvoerster. "Bij elke ontmoeting hebben ze kort ervoor een stakingsaanzegging ingediend."

Of er nu al dan niet wordt gestaakt, hangt volgens Goossens af van de minister. De vakbonden vragen dat er een duidelijke tekst op tafel komt waarin tegemoet wordt gekomen aan hun eisen.

Opschorting ACOD zal alvast aan de gewesten vragen om de stakingsaanzegging op te schorten, in afwachting van het antwoord van de minister.

De stakingsaanzegging gold voor 48 uren. "Maar het was zeker niet de bedoeling 48 uren te staken. Eén van de voorstellen was een minimale dienstverlening", aldus Goossens.

Het ACV kreeg van zijn achterban geen mandaat voor de actie.

De vakbonden en de minister onderhandelen over de nieuwe structuur van de NMBS. De vakbonden zijn voorstander van een geïntegreerde structuur, de minister bepleit een tweeledige structuur met een vervoersmaatschappij en een spoorwegbeheerder.

Eerder deze maand was er al een 24-urenstaking bij het spoor. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners